Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Çukurova Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle hayata geçirilen ’Akıllı Bisiklet Mersin Sahilinde Projesi’ tanıtım toplantısı yapıldı. Akıllı Bisiklet Mersin Sahilinde Projesi kapsamında Adnan Menderes kıyı şeridi üzerinde kurulacak akıllı park üniteleri ve 6 kiralama terminali ile akıllı bisikletler, 30 Temmuz 2016 günü Bisiklet Festivali kapsamında Mersinlilerin kullanımına sunulacak.
Mersin Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Hasan Gökbel ve Mustafa Kemal Çokakoğlu, daire başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Burada konuşan Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu, “Bugün dünyada şehirler altyapılarıyla ve insanlara sundukları imkanlarıyla sınıflandırılıyor, ona göre bir statüye koyuluyor. Bu statülerin içerisinde artık dünyada ‘Green City’lerin ön plana çıktığını görüyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizin marka değerini artırmak için edindiğimiz vizyon dahilinde hazırladığımız ulaşım master planımızda şehrimizin altyapısını planlarken, kentin ulaşımında bisiklet yollarının ve yayalaştırma düzenlemelerinin önemini vurguladık. Bu projeyi Mersin’e kazandırmakla ilgili çalışmalarımızı yaptık. Çok büyük bir ekip çalıştı, büyük bir emek sarf ettiler. Kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.
Turizm aksıyla uyumlu olması açısından Türkiye’de örnek bir proje gerçekleştirdiklerini vurgulayan Tunçsu, “Bugün ulaşım master planımız ve bisiklet projelerimizle Mersin’deki ulaşımın büyük bir kısmını bisikletle ulaşıma çevirme noktasındayız. Kentin dinamikleri şehre böyle bir yaklaşım açısını kazandırmak amacıyla el birliği ile çalıştı. Aslında güzel olanı da budur. Çoklu iradenin ortaya konmasının projenin bütçesinde, yapımında ve kentin sahiplenmesi noktasında çok büyük bir adım olduğunu görüyoruz. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Burhanettin Kocamaz, bizden sadece bu noktada kalınmaması, bunun şehrin diğer akslarında da genişletilen bir proje olmasını istedi” şeklinde konuştu.
Mezitli’den başlayarak Erdemli’ye kadar olan sahil aksında bisiklet yolları çalışması yaptıklarını ifade eden Tunçsu, "Bisiklet yolları Erdemli tarafından asfaltlanmaya başladı. Ulaşım master planı kapsamında yapılan bisiklet yolları ile Mersin merkezden başlayarak ilk etapta Erdemli’ye sonra Silifke’ye kadar gidilebilecek. Projenin Green City’ler içerisinde farklı ve örnek bir çalışma olarak yer alması açısından da gerekli çalışmaları yaptık” diye konuştu.
Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel ise Akıllı Bisiklet Mersin Sahilinde Projesi ile ilgili gerçekleştirdiği sunumda, “Akıllı Bisiklet Mersin Sahilinde Projesi, Mersin’de bisiklet ile ilgili uygulamaya geçen ilk proje. 6 kilometrelik parkur, Hilton Oteli’nden başlayıp KİPA’nın güneyinde bitiyor. Bu projenin uygulama alanı Adnan Menderes Parkı olarak belirlendi. Mersin’de hepimizin bildiği gibi bugüne kadar hiç bisiklet yolu yapılmamış. Fakat kentimizde bisiklete ilgi duyan çok kişi var. Ancak bunlar da ana caddelerde, trafikle boğuşarak bisiklet kullanmak zorunda kalıyor” dedi.
Projenin 30 Temmuz 2016’da Bisiklet Festivali adı altında bir şenlikle uygulamaya geçeceğini dile getiren Gökbel, “Projeyle ilgili sahillerde çalışmalarımız devam etmektedir. Bundan sonraki diğer entegre bisiklet yollarıyla beraber, işin ulaşıma dönük noktasının daha yükseklere çıkacağını ümit ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Akıllı Bisiklet Mersin Sahilinde Projesi kapsamında Adnan Menderes kıyı şeridi üzerinde kurulacak akıllı park üniteleri ve 6 adet akıllı bisiklet kiralama terminali ile akıllı bisikletler, 30 Temmuz 2016 günü Bisiklet Festivali kapsamında Mersinlilerin kullanımına sunulacak. Trafik yoğunluğunun azaltılmasının yanı sıra sağlık, turizm ve çevre politikalarına da katkı sağlayan akıllı bisiklet kiralama sistemlerini, Mersinliler kredi kartı veya KENTBİS kartla kullanabilecekler.