Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, dünyada giderek artan aşırı kilo ve obezitenin nedeninin bakliyat tüketimi alışkanlıklarının terk edilmesi olduğunu belirterek, Hanımefendilerden rica ediyorum, artık annelerinizin alışkanlıklarına dönün. Muhakkak haftada en az 2 gün bakliyat yemeği yapın dedi.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nden (AKİB) yapılan yazılı açıklamaya göre, beslenmeden gıda ve tarıma, sağlıktan spora kadar ilgili disiplinleri bir araya getiren Türkiye Doğal Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Günleri, Doğal 2016 Fuarı, 14-17 Nisan 2016 tarihleri arasında Antalya Expo Center’de düzenlendi. Fuarda, Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nce “2016 Dünya Bakliyat Yılı” dolayısıyla bakliyat ürünlerinden hazırlanan 101 çeşit yemek sergisi düzenlendi.
“TÜRKİYE DE BAKLİYAT TÜKETİMİ ALIŞKANLIĞINI TERK EDİYOR”
Etkinliklerde iyi tarım uygulamaları ve organik üretim, gıda güvenliği ve güvenirliği, beslenme ve diyetetik, sağlıklı yaşam ve spor konularının uygulamalı olarak ele alındığı fuarın açılışına, Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahmut Arslan da katıldı. Fuarın açılışında bir konuşma yapan Arslan, 2016 yılının Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Bakliyat Yılı ilan edildiğini anımsattı. Bakliyatın anavatanının Türkiye olduğunu belirten Arslan, “Anavatanı olmasına rağmen kendi tüketimimize yetmeyecek kadar üretimimiz var” dedi.
Geçmiş yıllarda yapılan hataların önümüzdeki dönemde tekrarlanmayacağını dile getiren Arslan, Türkiye’nin bakliyat üretiminde tekrar eski başarısına kavuşacağını vurguladı. Bakliyatın batı toplumlarının mutfaklarında temel yemeklerinden biri olduğunu söyleyen Arslan, “Kanada, ABD ve Avrupa’nın bazı ülkelerine baktığımızda, insanlar aşırı kilo alıyorlar. Bunun sebebi bakliyat tüketimi alışkanlıklarının terk edilmesidir. Maalesef Türkiye de yavaş yavaş bu alışkanlığını terk ediyor. Anavatanı Türkiye olmasına rağmen bakliyat alışkanlıklarımızı bıraktığımız zaman bizim sahalarımızı başka ülkeler dolduruyor. Vejetaryen kültürüne sahip ülkelere baktığımızda, hangisinde obezite sorunu var? 1,3 milyar nüfusu ile Çin’i bile geride bırakan dünyanın en kalabalık ülkesi Hindistan’da obezite diye bir problem yok” diye konuştu.
“HAFTADA EN AZ 2 GÜN BAKLİYAT YEMEĞİ YAPIN”
2016 yılının Bakliyat Yılı seçilmesinde en büyük etkenin obezite ile mücadele olduğunun altını çizen Arslan, kadınlara seslenerek, “Hanımefendilerden rica ediyorum, artık annelerinizin alışkanlıklarına dönün. Muhakkak haftada en az 2 gün bakliyat yemeği yapın. Fuardaki standımızda 101 çeşit bakliyat yemeği var. Öneriyorum sizlere, yemekleri inceleyin, aradaki farkı göreceksiniz” ifadelerini kullandı.
Fuarda, Mahmut Arslan’ın moderatörlüğünde “AKİB 2016 Dünya Bakliyat Yılı Paneli” de düzenlendi. Panelde konuşmacılar, hem Türkiye hem de dünya bakliyat üretimi ve kullanımına dair sunumlar yaptı.