Mersin Barosu Başkanı Ali Er, çocukların suç sayılan davranışları bilmediklerini söyledi.

Mersin Barosu ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında, çocukların suç sayılan olumsuz davranışlardan kaçınmaları ve karşılaşacakları cezai neticelerden zarar görmelerinin önlenmesi amacıyla, Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi tarafından lise öğrencilerine yönelik düzenlenen eğitim çalışmalarına, Silifke İmam Hatip Anadolu Lisesi’nde devam edildi.

Okullarda vermiş oldukları eğitimlerin önemine dikkat çeken Mersin Barosu Başkanı Ali Er, "Çocuklarımız hangi sözlerin ya da davranışların suç sayıldığının bilincinde değil. Bu nedenle toplumumuzda suç işleyen çocuk oranı çok fazla. Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesine göre, bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Mersin Barosu olarak, çocuklarımıza suç sayılan davranışlar ve hukuki sonuçları konusunda ne kadar çok eğitim verirsek, suç işleme oranı o kadar çok düşer” dedi.

"Farkındalık çalışmalarımızla çocuklarımız bilinçleniyor"

Av. Tülay Sevgi Can ise yerel mahkeme kararları ve Yargıtay kararları ışığında, meslek hayatı boyunca takip ettiği davalardan yola çıkarak, ’Türk Ceza Kanunu’nda Suç Teşkil Eden Davranışlar’ ve ’Suç Sayılan Davranışların Hukuki Sonuçları’ konusunda sunum yaptı. Can, "Yasalarımıza göre, 15-18 yaş aralığında bulunan çocuklar cezai ehliyete sahiptir. Bir suç işlediklerinde indirimli de olsa cezai müeyyide ile karşı karşıya kalıyorlar. Oysa bu yaştaki çocukların birçoğu yaptıkları bazı davranışların, sarf ettikleri bazı sözlerin suç olduğunu bilmiyorlar. Türk Ceza Yasası’na göre, ceza kanunlarını bilmemek mazeret sayılmıyor. Özellikle bu yaştaki çocuklarımızı korumak, bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla liselerde ‘Suç Sayılan Davranışlar’ konulu sunumu gerçekleştiriyoruz. Eğitim, suç işleme oranlarını aşağı çeker” diye konuştu.