Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Mersinlilere su müjdesi verdi. Kocamaz, “2017 yılında su fiyatlarını, bugünkü rakamdan yüzde 5 indirip yaparak 2015 yılı Nisan ayı fiyatlarına çekeceğiz” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2016 Yılı Kasım Ayı Toplantısı’nın birinci birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Toplantıda, idare tekliflerine ait 64, komisyon raporlarına ait 20 ve gündem dışı 9 madde görüşüldü.
“Su fiyatlarını, yüzde 5 indirip yaparak 2015 yılı Nisan ayı fiyatlarına çekeceğiz”
Başkan Kocamaz, toplantının başında Mersinlilere su fiyatlarıyla ilgili bir müjde verdi. Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) tarafından uygulanan su ücretlendirmelerinde indirim yapacaklarını belirten Kocamaz, “Bu yıl su fiyatlarını sabit tutmuştuk. 2017 yılında ise su fiyatlarını 2015 yılı Nisan ayı fiyatlarına çekiyoruz. Yani bugünkü rakamdan yüzde 5 indirip yaparak 2015 yılı Nisan ayı fiyatlarına çekeceğiz” diye konuştu.
Daha sonra gündem maddelerinin görüşülmesine geçilen toplantıda, Mersin Büyükşehir Belediyesi 2017-2019 Dönemi Stratejik Planının revizesi, 2017 Mali Yılı Performans Programı ve 2017 Mali Yılı Bütçe Taslağı ile ilgili teklifler ve 12 ilçenin 2017 Mali Yılı Bütçeleri, meclis üyelerinin oy birliği ile Plan, Bütçe Komisyonuna havale edildi.
Komisyondan gelen raporlar arasında yer alan Yenişehir Belediye Meclisi’nin 1 Temmuz 2016 tarihli kararı doğrultusunda, Büyükşehir Meclisi’nin 12 Ağustos 2016 tarihinde ilgili komisyonlara havale ettiği kentsel dönüşüm projesi görüşüldü. Yenişehir ilçesi Eğriçam Mahallesi, Barbaros Mahallesi ve Hürriyet-Cumhuriyet Mahallelerinde olmak üzere 3 adet Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’ni içeren komisyon raporunda, Büyükşehir Belediyesi’nce Müftü Deresi güzergahı boyunca Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi yapılacağından, Hürriyet-Cumhuriyet Mahallelerinde 30 hektarı kapsayan alanda kentsel dönüşüm yapılmasının reddedildiği, Eğriçam Mahallesi’nde 34 hektarlık, Barbaros Mahallesi’nde 25 hektarlık alanın ise Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı olarak belirlenmesi ve Yenişehir Belediyesi’ne yetki verilmesinin oy birliği ile kabul edildiği belirtildi. Söz konusu komisyon raporu, meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi.
Gündem maddesi üzerine söz alan ve şu anda Müftü Deresi ile ilgili bir çalışma yaptırdığı bilgisini veren Kocamaz, “Projenin hazır olmasıyla birlikte Yenişehir, Toroslar ve Akdeniz Belediye Başkanları ve imar komisyonlarıyla bir araya gelip önce bir sunum yapacağız, oradaki görüşleri aldıktan sonra detaylandıracağız” ifadelerini kullandı.
“MESKİ ve Büyükşehir ‘Kalitede Yetkinlik Belgesi’ alacak”
Toplantının sonunda bir açıklama yapan Kocamaz, MESKİ ve Büyükşehir Belediyesi’nin 16 Kasım 2016 Çarşamba günü İstanbul’da ‘Kalitede Yetkinlik Belgesi’ alacağını söyledi. Geçen yıl ‘Kararlılık Belgesi’ aldıklarını anımsatan Kocamaz, “Arkadaşlara ‘bunu kesintisiz sürdürelim’ dedik. Yoğun bir çalışma neticesinde MESKİ 4 yıldız, Büyükşehir Belediyesi de 3 yıldız olarak ‘kalitede Yetkinlik Belgesi’ aldı. Ayrıca, Perşembe günü Antalya’da Tarihi Kentler Birliği, Kentsel Yenileme ile ilgili Büyükşehir Belediyesi’ne bir ödül takdim edecek” ifadelerini kullandı.
“İller Bankası’ndan talep ettiğimiz 50 milyon liranın ödenmesini birileri engelliyor”
Daha önce birkaç defa dile getirdiği 15 Temmuz darbe girişiminden sonra belediyelere İller Bankası’ndan gönderilen paylarda azalma olduğu konusunu yeniden gündeme getiren Kocamaz, kesintilerin artarak devam edeceğine dikkat çekti. İller Bankası’ndan ilave talep ettikleri 50 milyon liranın ödenmesini birilerinin engellediğini iddia eden Kocamaz, şunları söyledi: “15 Temmuz’dan bu yana aylık yaklaşık 25 milyon ile 28 milyon lira arasında belediyemize eksik para geliyor. Bu nedenle daha önceki planlarımız biraz şaştı, altüst oldu. Üç ayda 85 milyon eksik para gelirse bu hesaplarınız da mutlaka şaşar. Bu ay da 4’üncü ay olarak geçen aydan yüzde 37 daha düşük gelecek diye bir mesaj da geldi. Bütün belediye başkanlarımızın haberi vardır. Daha evvel burada bir karar da almıştık, 50 milyon hiç olmazsa alalım, şu piyasayı rahatlatalım diye. Çünkü inşaatlar devam ediyor, müteahhitler zor durumda. Bizden ödeme talep ediyorlar. Ama bu iş AK Parti’li arkadaşlara düşüyor. Birileri bu işi engelliyor. Biz burada yapılan hizmeti sırtımıza alıp götürmeyeceğiz. Bu işi engellemenin de kimseye bir faydası da olmaz. Dolayısıyla arkadaşlarımız biraz gayret gösterecekler, Meclis’te destek vermediler ama hiç olmazsa Mersin için bu acil durumu çözsünler. Biz de arkadaşlarımıza teşekkür edelim.”