Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 78. yılında Bozyazı’da düzenlenen törenle anıldı.
Bozyazı 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen törene, Bozyazı Kaymakamı Suat Yıldız, Belediye Başkanı Mehmet Ballı, İlçe Jandarma Komutanı Savaş Cingöz, İlçe Emniyet Müdürü İsrafil Ergün, kurum amirleri, gaziler, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Tören, Kaymakam Yıldız, Başkan Ballı ve siyasi parti temsilcileri Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı. Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05’te sirenlerin çalmasıyla da 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Buradaki törenin ardından meydanda bulunanlar Bozyazı Müftülük Konferans Salonu’na geçti. Burada Bozyazı Tekmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Şevki Bıçak, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Bıçak, Atatürk’ü, "Yenilikçi ve ileriyi görebilen, büyük bir komutan, Türk Kurtuluş savaşına yön vermiş, milleti ile birlikte ya istiklal ya ölüm parolası ile hareket ederek, zaferin kazanılmasında en büyük pay sahibi" olarak tanımladı. Atatürk’ün, Kurtuluş Savaşı sonrası elde edilen başarının yeterli olmadığını düşünerek yapılması çok zor olan birçok devrimler gerçekleştirdiğini vurgulayan Bıçak, “O’nun Türk milletine en büyük armağanı Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmak olmuştur. Gerçekleştirdiği devrimler ile Türk milletine çağ atlatmış, Türkiye Cumhuriyeti’nin dünya ülkeleri arasında saygın bir hale gelmesini sağlamıştır. Büyük kurtarıcımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk, edebi istirahatgahında rahat uyu. Bizler emanetin olan Türkiye Cumhuriyeti’ne her zamanki gibi gönülden sahip çıkarak, sana layık bir millet olmaya devam edeceğiz. Ebediyete intikalinin 78. yıl dönümünde bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.
Konuşmaların ardından ‘Atatürk’ü Anma Haftası‘ dolayısıyla öğrenciler arasında yapılan şiir ve kompozisyon yarışmalarında birinci olan öğrenciler eserlerini okudu. Ayrıca yarışmada derece olan öğrencilere ödülleri verildi.
Tören Bozyazı Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencilerinin ’20. Yüzyılda Türk Dünyası ve Mustafa Kemal’in kazanımları’ temalı oyunu sunumuyla sona erdi.