Mersin Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin olumsuz hava koşullarından etkilenmelerinin önüne geçmek amacıyla 8 ilçede 12 adet “Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi” kurdu. Sistemden alınan meteorolojik uyarılar, üreticilere kısa mesajla iletiliyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın çalışmaları kapsamında hayata geçirdiği “Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi” ile üreticinin, meteorolojik zararlardan alacağı etkiyi minimum düzeye indirmeyi hedefliyor. Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, projeyle Mersin’de 8 ilçede 12 istasyon kurulması ile üreticiler için tarımsal riskler önceden tahmin edilerek, üreticinin zararı azaltıldı, ürün kalitesinin arttırılması sağlandı. Mezitli-Sarılar, Toroslar-Kavaklıpınar, Atlılar-Yüksekoluk, Akdeniz-Nacarlı, Tarsus-Sayköy, Cinköy, Kerimler, Çamlıyayla-Sebil, Mut-Köselerli, Silifke-Uzuncaburç ve Gülnar-Köseçobanlı’da aktif halde bulunan istasyonlardan alının meteorolojik bilgiler, üreticilere SMS yolu ile bildiriliyor.
Sensörlerin okuduğu iklim verileri günlük olarak kontrol ediliyor. Düzenli olarak bilgilendirme mesajı alan üreticiler, böylelikle yaklaşan olumsuz hava olaylarını önceden öğrenerek tedbir alma şansı elde ediyor. İstasyonların bulunduğu 8 ilçe 12 mahallede toplam bin 408 üreticiye meteorolojik uyarı, hastalık ve zararlılar için uyarı ve bilgilendirme mesajları gönderiliyor. Bu kapsamda, 2015-2016 yılları içerisinde üreticilere 82 meteorolojik, 168 hastalık ve zararlılar için uyarı mesajı gönderilerek olası zararların önüne geçildi. Ayrıca, ürünlerdeki zararlıları önlemek amacıyla bölgede yetişen ürün çeşidine yönelik 13 adet tuzak da Büyükşehir Belediyesi tarafından istasyonlara yerleştirildi.
Erken uyarı sisteminin yanı sıra Gülnar’da bulunan bağ alanlarındaki rüzgardan kaynaklı zararları önlemeye veya minimuma indirmeye yönelik kurulan ‘Telli Terbiye Sistemi’ de uygulamaya konularak, tarıma destek projelerine bir yenisi daha eklendi.