Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Silifke ilçesi Kapızlı Mahallesi’ne arıtma tesisi yapılmasını onayladı. CHP’li Meclis Üyesi Esen Tuba Tol, Mersin’in en güzel kıyısına arıtma tesisi yapılmasının doğru olmadığını, Arkum’un tesis için daha uygun olduğunu söyleyerek, kararın komisyonlarda yeniden görüşülmesi isteği kabul görmedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs Ayı Toplantısı’nın ikinci birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında yapıldı. Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıda, idare tekliflerine ait 22, komisyon raporlarına ait 48 ve gündem dışı 4 madde görüşüldü.
Önce komisyon raporlarının ele alındığı toplantıda, Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü’nün, Kapızlı Mahallesi’nde yapmayı planladığı atıksu arıtma tesisinin, mevcut imar planında işaretli alanının revize edilerek genişletilmesine ilişkin komisyon raporu görüşülürken, CHP’li Meclis Üyesi Esen Tuba Tol, komisyon raporuna itiraz etti. Kapızlı’nın, Mersin’in en güzel kıyı turizm bölgelerinden biri olduğunu belirten Tol, bu bölgeye sadece 2 kilometre uzaklıkta bulunan Arkum Mahallesi’ne söz konusu tesisin yapılmasının daha uygun olacağını söyledi. Tesisin yapım yerinin yeniden ele alınmasını isteyen Tol, komisyon raporunun tekrar gözden geçirilmesini istedi.
Bunun üzerine söz alan MESKİ Genel Müdürü Turgut Aybak, arıtma tesisinin yapılacağı en uygun yeri belirlemek için bir fizibilite çalışması yaptırdıklarını, bu çalışmanın da yaklaşık 6 ay sürdüğünü söyledi. Aybak, “Bu çalışma sonucunda çıkan yer Kapızlı’nın bu bölgesidir. Yaklaşık 7 yerde değerlendirildi, sonuçta fizibiliteden çıkan yer burası. Arkum’da ayrılmış bir alan var ama orası sondajlar yapıldığında görüldü ki, oraya tesis yapmanın imkanı yok. Çünkü altı batak-balçık. Hem o anlamda bir zorluğu var hem de burası özel çevre koruma alanı olduğu için yanından geçen dereye de sular arıtılmış olsa dahi bırakamayacağız. Neticede burası gerçekten çok önemli bir turizm beldesi. Biz o suyu o dereye deşarj ettiğimizde, denize giren insanlar o dereden gelen suyun ne olduğunu bilecekler. Biz buraya derin deniz deşarjı da yaptıracağız. Arıttıktan sonra da derin deniz deşarjıyla Mersin’de olduğu gibi vereceğiz. Ayrıca, Atakent Arıtma Tesisi’ne biz bu sene yaklaşık 5 milyon lira para harcadık, her tarafını rehabilite ettik ve bu turizm sezonuna da yetişecek. Başka bir yeri seçtiğimizde Atatkent’teki hem kanalizasyondan hem arıtma tesisinden vazgeçmemiz anlamına gelecek” dedi.
CHP’li Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut ise Atakent’in 300-400 bini bulan bir nüfusu olduğunu dile getirerek, “Meclisin takdiridir ama bu konuda Arkum çok uygun olacaktır. Bir karar alınırsa biz uyarımızı not düşmüş oluyoruz, çünkü geri dönüşü olmayan bir konu. Tekrar değerlendirilirse çok daha yararlı olur” diye konuştu.
Bunun üzerine Başkan Kocamaz, “Arkum’da zemin etütleri uygun değil, oraya yapılamaz deniyor” diyerek, komisyon raporunu meclis üyelerinin onayına sundu. Yapılan oylamayla rapor, oy çokluğuyla kabul edildi.
Öte yandan, 2015-1016 yıllarında şehit olan Mersinli askerlerin isimlerinin yaşadıkları bölgelerdeki yol, meydan ve kavşaklara verilmesiyle ilgili teklif oy birliği ile kabul edildi. Buna göre, daha önce isimleri verilenler dışında kalan Mersinli 12 şehidin isimleri, çoğunluğu kavşaklar olmak üzere meydan ve köprülere verilecek.