Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Ramazan ayı için belirlenen ‘Gelin Gönüller Yapalım, Bu Ramazan ve Her Ramazan’ teması doğrultusunda, Mersin İl Müftülüğü koordinesinde birçok etkinlik yapılarak, insanlar arasında gönül köprüleri kurulacak. İl Müftüsü Ali Melek, “Maksat gerçekten gönüllerde bir olabilmek, o gönülleri yapmak, o gönüllere ulaşmak ve o gönül köprüsünü insanlarımız arasında oluşturmaktır” dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı bu yılın Ramazan ayı teması olarak ‘Gelin Gönüller Yapalım, Bu Ramazan ve Her Ramazan’ olarak belirledi. Mersin İl Müftülüğü de bu tema altında Ramazan ayı boyunca etkinlikler yaparak, insanlar arasında gönül köprüleri kuracak. Etkinliklerle ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan İl Müftüsü Ali Melek, insanların Ramazan ayını iyi değerlendirmesi gerektiğini ifade ederek, “Öyle bir Ramazan geçirmeliyiz ki hem yüce Rabbimizin rahmetini elde edebilmeli, hem mağfiretine, affına, bağışına kavuşabilmeli ve netice itibariyle kurtuluşa ulaşabilmeliyiz. Bunun için elbette ki Müslümanlar olarak öncelikle yüce din İslam’ın prensiplerinden, İslam’ın 5 şartından biri olan oruç ibadetimizi en iyi bir şekilde, yüce Rabbimizin rızasını elde etme, samimiyet ve gayreti içerisinde eda etme içerisinde olmamız gerekir. Cenabı Hak inşallah bu gayreti ve edayı bütün Müslümanlara nasip eylesin” diye konuştu.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın artık her yıl Ramazan ayına özel bir tema belirlediğini kaydeden Melek, “Geçen yılki temada ‘Şimdi İyilik Vakti, Bu Ramazan ve Her Zaman’ teması işlenmişti. Eğer biz iyilikleri çoğaltabilirsek, iyi olan şeyleri artırabilirsek hiç şüphesiz bunun karşılığında kötülükler azalacak. Bu nedenle geçen yıl ki temayla iyiliklerin artması, insanların iyiliğe yönelmesi, iyi işler yapması, iyi bir insan, iyi bir Müslüman olması konusunda gayretin olması ve bu iyilik faaliyetlerinin olabildiğince her insana ulaşacak şekilde çoğaltılması hedeflenmişti. İnsanların iyilikler etrafında birleşmesi ve iyilikler etrafından buluşması ve bu düşüncelerle bir araya gelmesi, bu güzel düşüncelerle bir araya gelen insanların Cenabı Hak katında da değer bulacağı alakalı bir çalışma yapılmıştı. Bu çalışmalar gayet güzel gerçekleşti” şeklinde konuştu.
“GELİN GÖNÜLLER YAPALIM BU RAMAZAN VE HER ZAMAN”
Bu yılda ‘Gelin Gönüller Yapalım, Bu Ramazan ve Her Ramazan’ temasının belirlendiğini kaydeden Melek, “Bizde geçen haftadan itibaren Cuma vaazlarımız da, hutbelerimizde ve sohbetlerimizde bu temanın alt başlıklarını da işleyerek, gönülleri bir araya getirmeye başladık. Yetimlerimizle, fakirlerimizle, öksüzlerimizle, yaşlılarımızla, kimsesiz olan insanlarımızla bir sofrada buluşmaya yönelik çalışmalarımız olacak. Maksat gerçekten gönüllerde bir olabilmek, o gönülleri yapmak, o gönüllere ulaşmak ve o gönül köprüsünü insanlarımız arasında oluşturmaktır. Fakir ile zengin arasında, yetim, öksüz ile onlara sahip çıkacak aileler veya duyarlı olan insanları bir araya getirmek istiyoruz. Camilerimizin en az yüzde 70’inde iftar programı yapılıyor. Burada işte gönüller, insanlar bir araya geliyor. O mahallede yaşayan insanlar iftar yemeğinde bir araya geliyor ve birbirleri arasında gönül köprüleri kuruyor” ifadelerini kullandı.
“GÖNÜL BİRLİĞİ BİZİM İÇİN EN ÖNEMLİ KONUDUR”
Müftülük olarak da bu tema altında birçok etkinlik yapacaklarını kaydeden Melek, “Bizde Müftülük olarak geçen yıl olduğu gibi sevgi evlerindeki çocuklar ve onların aileleriyle, engelli vatandaşlarımız ve onların aileleriyle, huzur evlerinde kalan büyüklerimizle, fakir, öksüz, kimsesiz olan insanlarımızla bir araya geleceğiz. Onların sahipsiz olmadığını, onlara yakın olduğumuzu, hepimizin bir olduğunu ifade etmek, anlatmak istiyoruz. Gönül birliğinin bizim için en önemli konu olduğunu ifade etmek istiyoruz. İnsanlarla bir araya gelerek hem bu gönül birliğini yakalamayı, hem kardeşliğimizi pekiştirmeyi hem daha iyi yakından tanışmayı, kaynaşmayı sağlamak istiyoruz. Hep o özlemini kurduğumuz mahallelerdeki komşuluk ilişkilerimizi de geliştirmeyi düşünmekteyiz. Fakirimize, yoksulumuza, öksüzümüze de sahip çıkmayı hedeflemekteyiz” dedi.
“15 CAMİDE ENDERUN USULÜ TERAVİ NAMAZI KILINACAK”
İl ve ilçe müftülüklerinde teravi namazları öncesinde vaaz ve nasihatlerin devam edeceğinin altını çizen Melek, sözlerine şöyle devam etti:
“Her camimizde en az bir hatim, birçok camimizde 3’ü bulan hatim olacak. Merkezi vaaz sistemimiz devam ediyor ama din görevlilerimiz kendileri de vaaz edebilecekler. Geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda 15 camimizde Enderun usulü teravih namazları kılınacak. Bu Enderun uygulanan camilerde Sakal-ı Şerif ziyaretleri de açılacak. Her yıl Ulu Cami’de gerçekleştirilen haftada bir gece Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan teheccüd namazı bu yıl Muğdat Camisi’nde kılınacak. Orada sahur yapılacak ve İmsak ile birlikte sabah namazı kılınacak. Ramazan ayı boyunca yine sabah ezanları İmsak vaktinde okunacak. Bu aynı zamanda orucun başladığı anlamına gelecek. İlimiz merkezinde 3 camimizde hatimle teravi namazları kılınacak. Yine Ramazan yardım paketlerimizin dağıtımı olacak. Cenabı Hak’ın bu Ramazan ayında bütün insan alemine huzur getirmesini ve hayırlar getirmesini niyaz ediyorum. Gerçekten gönüllerin bir olduğu, huzur içerisinde bulunduğumuz, birbirimizi anladığımız, kendimiz için düşündüğümüzü, bir başkası için düşündüğümüz, kendimiz için sevindiğimiz şeylerin, bir başkası için sevinç vesilesi olmasını, kendimizi üzen şeylerin diğerlerinin de üzüntüsü olacağını düşünerek, bir gönül birlikteliğine ulaşmak istiyoruz.”