Mersin’de bulunan Mevlana Kültür ve Sanat Derneği’nde (MEKUSAD), Hz. Mevlana’nın kültürü, fikirleri ve eserleri gelecek nesillere aktarılıyor.
MEKUSAD Başkanı Oğuz Gürdal, Mevlana Kültür ve Sanat Derneği’nin, ilahi aşktan nasiplenmiş, Hz. Mevlana’ya gönül veren bir kaç dostun Hak yolunda birleşerek 2009 yılının Mayıs ayında attığı temellerle oluşan sağlam bir yapının eseri olduğunu söyledi.
Tasavvuf Musıkisi Korosu ve Mesnevi sohbetleri ile başlayan bu Tasavvuf yolculuğunun, zaman içerisinde yeni gönül dostlarının katılımı ile bir kar tanesinden bir çığa dönüştüğünü vurgulayan Gürdal, "Kula hizmet amacı ile kurulan derneğimiz, Hz. Mevlana’nın kültürünü, fikirlerini, eserlerini araştırmak, uygulamak, öğretmek ve gelecek nesillere aktarmak için İlahi aşk ile hizmet vermektedir" dedi.
İlahi aşka ulaşmak ve insanlara gerçek aşkı anlatmak için Tasavvuf Musıkisi konserleri, sema törenleri, mesnevi okumaları, kurslar, seminerler, konferanslar ve paneller gibi etkinlikler düzenleyerek gönül dostlarına ulaşıldığını kaydeden Gürdal, bununla birlikte Hz. Mevlana döneminin önemli sanat faaliyetleri olan hat, tezhip, minyatür kursları, Kur’an Kursu, Kur’an Arapçası, Türkçe, Osmanlıca kursları, ahşap boyama kursu, seramik, çini, kişisel gelişim, Türk Musıkisi, nota, usul gibi kurslar düzenlediklerini söyledi.
Her yıl düzenlenen ve Hz. Mevlana’nın Vuslata ermesinin yıldönümü olan Şeb-i Arus töreni ile gönül dostlarına musıki ziyafeti sunulduğunu ifade eden Gürdal, "Gönül dostları ile Hz. Mevlana’nın eşsiz mirasına sahip çıkmak ve bu mirası bizden sonrakilere de aktarmak için uğraş veriyoruz" diye konuştu.
Oğuz Gürdal, tüm bunların yanında 1 yıldan bu yana ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Mersin’e gelen Suriyeliler için de Türkçe kursları verdiklerini belirterek, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteği ile sürdürülen kurslarda, 20’şer kişilik iki sınıfta Suriyelilere Türkçe eğitim verildiğini kaydetti. Gürdal, dernek binalarında Ramazan ayın boyunca ihtiyaç sahipleri için 300 kişilik iftar programı düzenlediklerini de sözlerine ekledi.