Mersin’in Tarsus Belediyesi tarafından İbrişim Mahallesi’nde (köy) taşımalı eğitimden dolayı kapanan, atıl halde duran eski köy okulunu, sosyal tesise dönüştürdü.
Doktor Odası, Muhtar Odası, Meslek Edindirme Odası, Kütüphane, Çocuk oyun alanları, Fitness Spor Alanı, Basketbol-Voleybol sahası ve oturma gruplarında oluşan İbrişim Mahallesi Yaşam Merkezi yapılan törenle hizmete açıldı. Şehitishak İlköğretim okulu öğrencilerinin ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunlar ekibinin gösteriyle başlayan tören, İbrişim Mahalle Muhtarı Kerim Yeşil’in konuşmasıyla devam etti. Muhtar Yeşil, mahallelerine yapılan örnek hizmetlerden dolayı Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can’a teşekkür etti.
İbrişim Okulu örnek proje olduğunu belirten Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, taşımalı eğitimden dolayı kapalı olan okulların bütününe talip olduklarını, atıl duran okulları yaşam merkezlerine dönüştürmeye hazır olduklarını söyledi. “Aynı durumda olan bütün okullara talibiz” diyen Başkan Can, konuyla ilgili Cumhurbaşkanı ile de görüştüğünü ifade etti. Başkan Can, “2014 yerel seçimleri ile birlikte tüzel kişilikleri kaldırılan 129 adet köy ve 5 belde mahalle alarak belediyemize bağlandı. 89 tane köy okulunun kapatıldığını ve bu mahallelerde yaşayan öğrencilerimizin taşımalı eğitim sistemi çerçevesinde diğer mahallelerde bulunan okullara taşındığı gerekçesi ile kapatılan okulların bakımsız bırakıldığını ve adeta kaderlerine terkedildiğini üzülerek belirledik. Biz köylerimiz için ne yapabiliriz ve bu vatandaşlarımıza hizmet verebiliriz çalışmasını yaparken, bu okulların tadilatını yaparak, bu köylerimizin hizmetine sunmaya karar vererek yola çıktık. Bu sayede muhtarlık odası, doktor odası, bilgisayar odası ve kütüphane, binanın ve bahçesinin durumuna göre spor alanı, köylülerimizin nişan, düğün, sünnet gibi etkinliklerini burada yapabilmelerine imkan sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
AMACIMIZ VATANDAŞLARIN HAYATLARINI KOLAYLAŞTIRMAKTIR.
Başkan Can, amaçlarının vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak olduğunu belirterek, “Bu projeden siz değerli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak ve sizlere hizmet etmekten başka hiçbir beklentimiz de yok” ifadesini kullandı.
Konuyu Cumhurbaşkanı makamına taşıdıklarını kaydeden Başkan Can, “Kapalı olan ve mülkiyeti hazineye ait olan okulların tadilatlarının belediyemiz tarafından yapılması kaydıyla belediyemize tahsis edilmesi için gerekli girişimleri başlattık. Bu konuyu Cumhurbaşkanlığı makamına kadar taşıdık ve en kısa zamanda çözümlenmesini bekliyoruz. Kanaatimizce ülke çapında bir proje olmasını beklediğimiz düşüncemizin ilk adımını İbrişim köyünde atmanın büyük gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bu tesis siz değerli hemşerilerime hayırlı ve uğurlu olsun. Belediyemizin hizmet kervanı devam ediyor ve göreve geldiğimiz tarihten bu yana 15 hizmet açılışımızı yaparak siz değerli vatandaşlarımıza verdiğimiz sözleri birer birer yerine getirmenin ve sizlerle daima bir arada olmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşıyoruz. Belediyecilik sadece yol, park, alt yapı, gibi hizmetleri yapmak demek değildir. Bu hizmetler vatandaşlarımızın yaşam standartlarını yükseltmek için elbette gereklidir. Maalesef, ülkemiz çok zor bir dönemden geçiyor. Yaşanan bu süreç ve olası sonuçları ülkemizin geleceği açısından çok ama çok önemli. Tüm vatandaşlarımızın bu bilinçte olması gerekmektedir. Barışmak‚ kucaklaşmak için fırsat arayan bütün vatandaşlarımızı Türkiye ve Türk milleti değerleri etrafında buluşmaya davet ediyorum. Kim olursanız olun. Nerede yaşıyorsanız yaşayın‚ milli kimlik ve milli vatan altında yaşamayı arzu eden herkese kucağımızı açıyoruz. Dilerim bu açılışlar bu kucaklaşmaya vesile olur. Açılışını yaptığımız bu tesisimiz toplam alan 5100 m², okul 159m², lojman 122m² alana sahiptir” şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE’DE DE FARK EDİLMESİNE ÖRNEK OLACAK BİR TESİSTİR"
Daha sonra söz alan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, İbrişim Mahallesi Yaşam Merkezi’nin Türkiye’de fark edilmesine örnek olacak bir proje olduğunu söyledi. Başkan Kocamaz, “22 yıldır sizlerle hemhal olmuşuz, iyi günde, kötü günde bir araya gelmiş, dertleşmiş, dertleri paylaşmışız ve yerel yönetimin görevi olan hizmetleri şehir demenden, köy demeden ulaştırmaya gayret etmişiz. Birçok hizmet var ki; daha belediyelere bu yetki verilmeden Tarsus’ta bir şekilde problemi üstlenmişiz neticede kentin ortak malı, ortak değeri diyerek o kültür değerlerimize sahip çıkmışız. Yıllardan beridir yaptığımız bu hizmet ancak 6360 sayılı yeni büyükşehir yasasıyla birlikte belediyelere yetki verilmiştir. Tarsus gerçekten bu konuda şanslı çünkü kendileri gibi köyden çıkmış, aynı çileleri çekmiş, aynı mücadelelerin içinden çıkmış, vatana, millete ve bayrağa sevdalı kendi gibi düşünen belediye başkanlarına görev vermiş. Bizde bu süre zarfında hiçbir zaman vatandaşlarımızın başını öne eğdirecek bir davranışta bulunmadık. Belediyecilik değerli belediye başkanımızın da belirttiği gibi sadece insanların mali-müşterek ihtiyaçlarını gidermek, yol, park, altyapı yapmak, su getirmekten ibaret değildir. İşte bugün Türkiye’de bir ilk olarak ortaya konulan ve değerli belediye başkanımızın fikri olarak bugün yaşama geçirilen bu güzel hizmet gerçekten farkın fark edilmesidir. Bugün burada hizmete açılacak tesis İbrişim Mahallesindeki insanların birlik ve beraberliğine, sevgi ortamının, hoşgörü ortamının, gelişmesine, barış ve kardeşliğine vesile olacaktır. Bu tesis amaç edildiği gibi dolu dolu kullanıldığında küskünlüklerin, kırgınlıkların ortadan kaldırılmasına da vesile olacaktır. Gerçekten hayırlı bir hizmettir, gerçekten İbrişim Köyümüzün Tarsus’ta hatta Türkiye’de de fark edilmesine örnek olacak bir tesistir” dedi.
Tarsus Kaymakamı Bekir Atmaca ise yaptığı konuşmada, Tarsus’un her şeyin en iyisine layık olduğunu belirtti. Kaymakam Atmaca, “Bugün burada gerçekten şurada yazdığı gibi örnek projenin açılışı için burada bulunuyoruz. Ben bu projenin ilimizde ilçemizde ve burada yapıldığı için belediye başkanımıza ve tüm belediye çalışanlarımıza ve köyümüzde yaşayan insanlarımıza teşekkür ediyorum. Az önce Belediye başkanımız güzel bir slogan söyledi, “Köylerimiz şehirleşecek, şehrimiz daha güzel olacak”. Ben de Tarsus’la ilgili olarak Tarsus her şeyin en iyisine, en güzeline layıktır diyorum. Gerçekten bu çalışmalarla Tarsus’umuz, şehrimiz daha ileriye gidecek, vatandaşlarımıza daha iyi hizmet yapacaktır. Tabi az önceki konuşmalarda değinildiği gibi Büyükşehir yasasıyla beraber köylerimiz mahalleye dönüşmüş ve bu köylerimize gitmekte olan hizmetler bu yasadan itibaren büyükşehir ve ilçe belediyeler tarafından yerine getirilmekte. Dolayısıyla hizmetlerin yerinde görülmesi daha fazla ödenek ayrılması açısından baktığımız zaman eskiden köy olan mahallelerimiz daha iyi şartlarda daha iyi imkanlarda ve daha iyi yaşam koşullarında yaşayacak ve her şeyin en güzelinin gelmesi için belediyelerimiz tüm büyükşehirlerde olduğu gibi burada da en güzel hizmetleri vatandaşımızın ayağına götürecektir” dedi.
Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Şevket Can, Mahalle Muhtarı Kerim Yeşil’e tesisin anahtarını törenle teslim etti. Kesilen kurban ve okunan duanın ardından tesisin açılışı gerçekleştirildi.