Mersin Oto Galericiler Derneği (MOGDER) Başkan Vekili Ali Kıratlı, ikinci el araç alım-satımında yetki karmaşası yaşanmasının önüne geçebilmek adına Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu önderliğinde oto galericiler derneklerinin yetkilendirilmesi gerektiğini söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa tasarısı ile bakanlık ya da galerici odaları tarafından verilecek olan yetki belgesine sahip olmayan kişilerin ikinci el araç alım satımı yapamayacak olmasını değerlendiren Kıratlı, "Bu yasa tasarısında en önemli detay oto galerici derneklerinin konumu" dedi.
’İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı’ ile ikinci el taşıt ticaretinin yalnızca bu işle ilgilenen tacirler ile esnaf ve sanatkarlar tarafından yapılmasının hedeflendiğini belirten Kıratlı, "Bu işle uğraşmayan vatandaşlar bir yılda üçten fazla ikinci el araç satışı yapamayacak. İkinci el taşıt ticareti yapmayan esnaf ve sanatkarlar ile tacir olmayan özel hukuk tüzel kişilerinin de bir yıl içinde 3’ten fazla ikinci el taşıt satışı yapabilmeleri, bu taşıtların en az 3 yıldır kendileri adına tescilli olması şartına bağlanıyor. Böylece ikinci el taşıt ticaretindeki kayıt dışı faaliyetler ile vergi kayıplarının önüne geçilmesi, merdiven altı galerilerinin ortadan kalkması planlanıyor. Kısacası bir masa ile oto galericilik devri sona eriyor" diye konuştu.
Bu yasanın çıkması ile birlikte kısa bir süre de olsa yetki karmaşası yaşanmasının önüne geçebilmek adına Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu önderliğinde oto galericiler derneklerinin de yetkilendirilmesi gerektiğinin altını çizen Kıratlı, "Bu yasa tasarısının ortaya çıkması adına Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu ile Mersin Oto Galericiler Derneği ortaklaşa bir çaba sarf etti. Yaptığımız çalışmalar sonunda meyvesini veriyor. Fakat bu noktada yetki belgesinin MASFED önderliğinde oto galericiler derneklerine de verilmesi önemli. Bizler Türkiye çapındaki dernekler olarak bu işi gerçekten kimin yasalara uygun bir şekilde yapıp, kimin merdiven altı bir şekilde vergi ödemeden yaptığını en iyi bilen kuruluşlarız. Bu anlamda devletimizin bizim fikir ve görüşlerimize başvurması adına oto galericiler dernekleri büyük önem taşıyor. Bizler bu yasanın çıkması için en çok mücadele eden kişileriz. Sektörümüzde vergi vermeden, sigorta yatırmadan, istihdam yaratmadan kaçak yollarla faaliyet gösteren kişilerin önüne geçilmesi en çok bizi mutlu eder" ifadelerini kullandı.