Silifke İmamuşaklılar Toplumsal, Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği, geleneksel hale getirdiği yayla şenliklerinin 11.sini Kırtıl tepesinde düzenledi.
Her yıl farklı konuları ela alan yayla şenliklerinde geçtiğimiz yıllarda Kırtıl çayı, gelin alma, aspap kesme gibi konulara yer verilirken bu yıl Sılayı rahim (İnsanın doğup büyüdüğü, karnının doyduğu yeri hatırlaması) konusuna yer verildi.
Kazanlarla yemeklerin ve aşurelerin pişirildiği yayla şenliğinde Silifke ve şehir dışından gelenler buluşup hasret giderdiler. Her bir ağaç gölgesinde sohbetlerin edildiği şenlikte vatandaşlar bu sıcak günlerde serin havanın da tadını çıkarttılar.
Bu yıl 11.cisi düzenlenen yayla şenliklerine MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, AK Parti Silifke İlçe Başkanı Mustafa Çetin ve yönetim kurulu üyeleri, MHP İlçe Başkanı Osman Oğuz ve yönetim kurulu üyeleri, CHP İlçe yönetim kurulu üyeleri, Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Erkan Arıcı, Belediye Meclis Üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Birlik, beraberlik ve kardeşliğin ön plana çıktığı Şenliğin öğleden önceki programında şehitler için Kuran’ı Kerim okunup dualar edildi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Silifke Belediyesinin de çadırlar kurup destek verdiği yayla şenliklerinin öğleden sonraki programında folklor gösterileri sunulup, Mersin Büyükşehir Belediyesi sanatçıları şarkı ve türküler söylediler.
Kazanlarla odun ateşinde pişen yahni, dövme ve aşureler için kazan açma düzenlendi. Kazanların kapaklarını ise ilk olarak MHP Mersin Milletvekili Beki Şimşek açtı. Şimşek Yemekleri yapan köylü kadınlara da bahşiş vermeyi unutmadı.
Silifke İmamuşaklılar Toplumsal, Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Helim Yapalak bir konuşma yaparak şenliğe destek veren Silifke Belediyesine ve Mersin Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti. Yapalak, 11. Yayla şenliğinin bu yıl ki konusunun Sılayı Rehim olduğunu, her yıl farklı bir konuyu ele aldıklarını söyledi. Şenliğe katılan herkese desteklerinden ötürü teşekkür eden Yapalak, gün bir olma, beraber olma günüdür. Birliğimize bu gün siyasi farklılık gözetmeksizin destek verdiniz çok teşekkür ederim” dedi.
“Memlekete birlik ve beraberlik içerisinde el ele vererek sahip çıkacağız” diyen Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut yaptığı konuşmasında, “Biliyorsunuz memleketimiz bir terör saldırısı altında. Bu terör örgütleri de bir değil, birden fazla. Ben bu vesile ile tüm şehitlerimize AllaH’tan rahmet ulusumuza da başsağlığı diliyorum. Bunlarla mücadele etmenin en güzel yolu birlik ve beraberlik içerisinde olmak. İmamuşaklılar derneği gibi derneklerimiz sayesinde bir araya geliyoruz. Birlik ve beraberliğimizi tüm Dünyaya haykırıyoruz. Bizler el ele, kol kola verip işimize bakacağız. Hizmet edeceğiz. Vatanımıza sahip çıkacağız” dedi.
Günün birlik ve beraberlik günü olduğunu, siyaset yapma zamanı olmadığını belirten MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek yaptığı konuşmasında, “Öncelikle burada bu törenin hazırlanmasında emeği geçen Silifke Belediye Başkanımıza, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve dernek yöneticilerimize çok teşekkür ediyorum. 15 Temmuz’a değinmeden geçemeyeceğim. Burada Türk kültürünü, Yörük kültürünü tanıtmak, birlik ve beraberliğimizi arttırma adına bir araya geliyorsunuz. Bundan dolayı kutluyorum. Kültürümüzü gelecek nesillere aktarmamız lazım. Ama Türkiye’nin içinden geçtiği bu zor günlerde de hem Silifkeliler olarak, hem Mersinliler olarak ve bütün Türkiye olarak meydanlara inip demokrasiye ve Cumhuriyete sahip çıktığınız için hepinize teşekkür ediyorum. 15 Temmuzda bu milletin tankı, topu, uçağı ile bu milletin evlatlarını, meclisini bombaladılar. Şehitler verdik. Yine Van’da, Elazığ’da, Antep’de hayatlarını kaybeden insanlarımız var. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Terörün hedefi belli, burada siyasi görüş yok. AK Parti’li de olsak, CHP’li de olsak, MHP’li de olsak Türkiye olmadan bizim var olma şansımız yok. Siyasi görüşümüzü devam ettirme şansımız yok. Onun için bütün Türkiye olarak Türk bayrağı altında buluşup bu ülkeyi gelecek nesillere taşımamız gerekiyor” dedi.
Silifke İmamuşaklılar Toplumsal, Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Kadir Usca ise, “11.sini düzenlediğimiz bu yayla şenliğine hepiniz hoş geldiniz. Bizim hayatımızda gurbetçilik, göç, biz nerdeysek kaderimiz olmuş. Orta Asya’nın Bozkırlarından Anadolu’ya kadar göç etmişiz. Yine İmamuşaklılar olarak Demirkapı’ya, Dağ Kapıya, Karaman’ın Kaşına göç etmişiz. Yine ekmeğimiz için aşımız için bu bölgelerdeki yaylalara giderek gemimizi sağlayacak çalışmalar yapıp sonuçta hep İmamuşağı’na geri dönmüşüz. Bugün köylümüz hemşerimiz Türkiye’nin bir çok değişik yerlerinde gurbette. Bu derneğimizin her yıl farklı konusu olur. Önceki yıllarda Kırtıl çayı yok olmasın, gelin alma, aspap kesme, kına yakma konularını işledik. Bu yıl ki konumuz ise sılayı rahimdir. Sılayı rahim İnsanın doğum büyüdüğü, karnımızın doyduğu yer aklımıza gelir. Sılayı rahim akrabalar, yakınlar arasındaki bağı ve iletişimi sağlam tutmak ve bu ilişkileri koparmamaktır. Bu ilişkileri koparmamak için saygı, sevgi, yardımlaşma ve hoşgörü çok önemlidir. Bu değerler günümüzde çok önem taşımaktadır” dedi.