Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, hayvanların insanlara Allah’ın emaneti olduğunu belirterek, “Hayvanlara sahip çıkmak tüm insanlığın görevidir” dedi.
Kocamaz, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Çağ Üniversitesi işbirliği ile Çağ Üniversitesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen, ‘Üniversiteler Arası Hayvan Hakları Paneli’ne katıldı. Çağ Üniversitesi Rektörü Çetin Bedestenci, hayvan hakları ve koruma dernekleri temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldığını panelde, sahipsiz hayvanların korunması, medyanın hayvanların korunmasındaki yeri ve tutumu, hayvan hakları ihlalinde yasal mücadele, acil vakalarda yapılması gereken pratik koruma tedbirleri, yaban hayvanları popülasyonu gibi konular ele alındı. Panelin açılışında konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, hayvanların bu dünyada insanlara emanet olduğunu, onların korunması ve haklarının ihlal edilmemesi için bütün insanlığın bu bilince sahip olması gerektiğini söyledi.
"DOĞAL BARINAKLAR PROJESİNİN SON AŞAMASINA GELDİK"
İnsanın ilgi ve sevgisini esirgemediği hiçbir hayvanın, insana o sevginin karşılığını göstermeyi esirgemeyeceğini dile getiren Kocamaz, "Ne yazık ki, savunmasız hayvanlara şiddet yapıldığını biliyor ve bu vakaları duydukça utanç duyuyoruz. Onlar bize Cenab-ı Hak’tan emanet, bundan dolayı onlara sahip çıkmak zorundayız. Herkesin bu duyarlılığı göstermesi ve doğanın ayrılmaz ögesi olan hayvanlarımızın haklarını koruma konusunda hassas olması gerekir” diye konuştu.
Yerel yönetimler olarak hayvanları ve onların haklarını korumanın, onlara en uygun yaşam alanını temin etmenin görevleri olduğunu belirten Kocamaz, “Maalesef Mersin Hayvan Barınağı 2013 yılında Türkiye’nin en kötü barınağı unvanını almıştı. 30 Mart’ta göreve geldiğimizden itibaren bu barınağın hayvan refahına uymaması nedeniyle yeni bir barınak yapılması için çalışmalara başladık. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan tahsis ettiğimiz 210 dönümlük alanda hayvan haklarına uygun, doğal barınaklar yapmak için hayata geçirdiğimiz projenin son aşamasına geldik” ifadelerini kullandı.
Kocamaz, ikisi hayvan ambulansı olmak üzere 10 araç ve 24 personeli ile 7 gün 24 saat hizmet veren hayvan bakımevinde, 2015 yılı içerisinde 3 bin 408 hayvanı ağırlayarak tedavilerinin ve rehabilitasyonlarının gerçekleştirildiğini, bin 122 köpeğin ise sahiplendirildiğini belirtti.
Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak şehir merkezinde yine sokak hayvanlarına yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade eden Kocamaz, “Pugedon adı verilen cihazlardan 15 tane alarak şehrimizin muhtelif yerlerine yerleştirdik. Sokak hayvanlarımız bu proje sayesinde aç kalmıyor. Ayrıca 2015 yılı içinde Kedievi Projesi kapsamında alımını gerçekleştirdiğimiz 17 adet kedi evleri ile sokak kedilerinin beslenmelerini sağlamaktayız. Kedilerin kış şartlarından ve diğer hayvanlardan korunmalarına yönelik tasarlanan kedievleri, hayvanseverler ve vatandaşlarımız tarafından çok olumlu karşılanmıştır. Bu anlamda yeni 40 kedi evinin de ihalesini gerçekleştirdik. Hayvanseverlerimizin istedikleri yere bu evleri kuracağız” şeklinde konuştu.