Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısı’nda, kentin en öncelikli sorunlarından biri olan otopark sorunu tartışıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, şu anda Tevfik Sırrı Gür Lisesi yanındaki alan, Cumhuriyet Meydanı’nın altı ve adliye yanındaki MESKİ’ye ait alan olmak üzere 3 ayrı yerde otoparkla ilgili çalışma yürüttüklerini söyledi.
Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı olağan toplantısının birinci birleşiminde, Yenişehir Belediyesi’ne ait bir gündem maddesinin görüşülmesi sırasında, kentin kanayan yarası otopark sorunu gündeme geldi. AK Parti’li Meclis Üyesi İsmail Yerlikaya, Mersinlilerin günümüzde en çok ıstırap çektiği konunun otopark olduğuna ve sorununun giderek arttığına dikkat çekti.
Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç ise Pozcu’daki mahallelerde otopark yapılacak hiçbir yer olmamasının en büyük sorun olduğunu dile getirdi. İnsanların akşam saatlerinde birbirlerini geçemediklerine işaret eden Genç, “Otopark yapacak başka bir yer bulmak imkansız. Kamulaştırmalıyız ama çok para ödenmesi gerekir. Yenişehir Belediyesi’nin otopark parası olarak Büyükşehir’e yatırdığı 6,5-7 milyon lira var. Bu para kamulaştırmada kullanılabilir. İlçe belediyesinin kamulaştırma gibi bir yetkisi yoktur. Bölge otoparkların kamulaştırmaları Büyükşehir Belediyesi’ne aittir” dedi.
Bunun üzerine Başkan Kocamaz, ilgili daire başkanından otopark gelirleriyle ilgili bilgi istedi. Kurumsal/İşletme ve İştirakler Dairesi Başkanı Rıfat Özen, sadece Yenişehir Belediyesi’nin düzenli yatırdığını, yatırmayan belediyeler olduğunu ifade ederek, Akdeniz Belediyesi’nin 9 milyon lira borcu olduğu bilgisini verdi.
AK Parti’li Meclis Üyesi Abdurrahman Çokgönlü de halkın, “Fonda biriken paralarla otopark yapılması gerekmiyor mu?” diye sorduğunu aktardı.
“Üç ayrı yerde otoparkla ilgili çalışmamız var”
Tartışmaların ardından konuşan Başkan Kocamaz, şu anda kentte 3 ayrı yerde otopark ile ilgili çalışmaları olduğunu söyledi. Bu çalışmalarla ilgili bilgi veren Kocamaz, “Birincisi Tevfik Sırrı Gür Lisesi yanındaki yer. İkinci olarak Cumhuriyet Meydanı’nın altını otopark yapmayı düşünüyoruz ve bunun için Koruma Kurulu’na başvuru yaptık. Üçüncüsü de adliye arkasında MESKİ’ye ait 11 dönümlük bir yer var. Ayrıca orada özel mülkiyete ait bir arazi var ve bizden ısrarla buraya imar talebi istiyorlar. Biz de görüşme yapıyoruz onlarla, ‘Arsanın büyük bir kısmını bize terk ederseniz, size bir bölümüne imar izni veririz’ dedik. Akdeniz Belediyesi ile de görüştük, orada bir parkları var. O parkın altı da dahil biz o bölgeyi komple otopark yapmak istiyoruz. Eğer yapabilirsek o bölgenin büyük problemini çözer” diye konuştu.
Bundan sonra da daha titiz davranmak gerektiğinin altını çizen Kocamaz, “Yılların ihmali Mersin’de bu problemi bu günlere getirmiş. Belki daha sonra Merkez Bankası’nın olduğu bölgedeki otopark alanını, yolun altını da kullanarak karşı tarafla birleştirip otopark yapılabilir diye düşünüyoruz. Yıllardır ‘Okullara daha iyi yerler verip, terk edilecek yerleri otopark yapalım’ dedik ama ikna edemiyoruz. Kurum şovenizmi anlayışıyla Milli Eğitim oraları terk etmiyor” ifadelerini kullandı.
Meclis Üyesi Mustafa Güler ise bazı ana caddelere park yapılmasını önlemek amacıyla dubalar konulduğunu ama bu kez de araçların dubaların önüne park edildiğini ve yolların daha da daraltılarak geçilmez hale geldiğini ifade etti. Kocamaz’dan dubalarla ilgili konuyu gözden geçirmesini isteyen Güler, “Dubalar kaldırılsa çok daha iyi olacak. İstiklal Caddesi boydan boya dolu” dedi.
Yasak noktalardaki araç parklarını daha dikkatli takip edeceklerini belirten Kocamaz da “İstiklal ve Hastane Caddelerinde aslında hiç park olmaz” şeklinde konuştu.