Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 78. yılında Mersin’de düzenlenen törenle anıldı. Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05’te sirenlerin çalmasıyla birlikte Mersinliler, 2 dakika boyunca Ata’sına saygısını gösterdi.
Mersin’de, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni sabah saat 08.45’te, Mersin Valisi Özdemir Çakacak’ın Cumhuriyet Meydanı’na gelerek tören mangasını selamlamasıyla başladı. Törene, Vali Çakacak’ın yanı sıra Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Kadir Yıldız, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile protokol üyeleri, askerler, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Tören, Vali Çakacak, Tuğamiral Yıldız ve Başkan Kocamaz’ın ardından kamu ve özel kuruluşların temsilcilerinin Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı. Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05’te sirenlerin çalmasıyla da 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. İl Afet Acil Durum Müdürlüğü, limandaki gemiler, Balıkçı Barınağı’ndaki tekneler sirenlerini, motorlu araçlar klaksonlarını, lokomotifler de düdüklerini 2 dakika boyunca çalarak anmaya katıldılar. Sirenler çaldığı sürece Mersin’de adeta hayat dururken, caddelerde bulunan Mersinliler de bulundukları noktada Atatürk için saygı duruşuna geçtiler. Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı Bandosu eşliğinde okunan İstiklal Marşı ile de Türk Bayrağı önce göndere çekildi, daha sonra yarıya indirildi.
Buradaki törenin ardından meydanda bulunanlar Kültür Merkezi’ne geçti. Programda, saygı duruşu ve Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) sanatçıları eşliğinde İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Asker, ‘Atatürk ve Modern Türkiye’nin Doğuşu’ konulu bir konuşma yaptı. Atatürk’ün, Kurtuluş Savaşı ile birlikte başlattığı kurtuluş mücadelesinin başarıyla sonuçlanmasından sonra modern Türkiye’nin kuruluş mücadelesinin başladığını söyleyen Asker, “Hayatı cephelerde savaşarak geçmiş dahi bir askerin bir barış elçisi olabileceğini düşünür müsünüz? ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ sözünün sahibi olan Atatürk, toprak büyütme heveslisi olmayan, mecbur kalınmadığı sürece savaşı cinayet olarak kabul eden bir liderdir” dedi.
Atatürk’ün gerçekleştirdiği inkılapların temelinde akıl ve mantık olduğunu vurgulayan Asker, “Bilim ve tekniğin hayatımıza hakim olmasını isteyen Atatürk, anlamsız ve mantıksız hurafeleri hastalıklı olarak nitelendirir, bir kişinin arkasına sorgusuz sualsiz takılıp gitmenin, modern Türkiye’de yeri olamayacağına işaret eder. ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti şeyhler, müritler ve meczuplar memleketi olamaz’ diyen Atatürk, manevi mirasında da ‘Ben, manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım ilim ve akıldır. Benden sonrakiler, bizim aşmak zorunda olduğumuz çetin ve köklü zorluklar karşısında belki gayelere tamamen erişemediğimizi, fakat asla taviz vermediğimizi, akıl ve ilmi rehber edindiğimizi tasdik edeceklerdir. Benim Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel eksen üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse manevi mirasçılarım olurlar’ demiştir. Büyük önderimizi andığımız bu günde O’nu yas tutarak değil, bize miras bıraktığı değerleri ve gösterdiği hedef doğrultusunda yapmamız gerekenleri ne ölçüde gerçekleştirdiğimizi, eksiklerimizi nasıl gidereceğimizi tartışarak anmak en doğru yol olacaktır” diye konuştu.
Tören, öğrencilerin okuduğu şiirlerin ardından Devlet Klasik Türk Müziği Korusu’nun “Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar” konseri ve MDOB sanatçılarının sahnelediği “Atatürk ve 10 Kasım” gösterisiyle sona erdi.