Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Mevlana Kültür ve Sanat Derneği tarafından Mevlana’nın vuslata erişinin 743. yıldönümü dolayısıyla anma etkinliği düzenlendi.
Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen törene, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mevlana Kültür ve Sanat Derneği Onursal Başkanı Ahmet Coşar, Hz. Mevlana’nın 22. kuşak torunu ve Uluslararası Mevlana Vakfı Başkanvekili Esin Çelebi Bayru, Uluslararası Mevlana Vakfı Konya Şube Başkanı ve Postnişin Nadir Karnıbüyükler, Manisa Mevlana Düşüncesi Araştırma Derneği Başkanı ve Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Veysi Dörtbudak ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Etkinlikte konuşan Başkan Kocamaz, Türkiye’nin ve tüm İslam aleminin perişanlık yaşadığı dönemde, Hz. Mevlana ve onun gibi İslam alimlerinin hoşgörü ikliminin İslam alemine çok daha fazla gerektiğini ifade etti. İslam dininin yalnızca anneden babadan gelen bir anlayış olarak algılanmasının yanlışlığına değinen Kocamaz, “Aslında İslamı anlamadan Müslümanız diyoruz. Oysa İslamı, Kuran-ı Kerimi bilerek, Peygamberimizin hadislerini öğrenerek, kendi kültür coğrafyamızın öz değerleri olan Hoca Ahmet Yesevi gibi, Yunus Emre gibi Hacı Bektaşi Veli gibi ve Mevlana Celaleddin-i Rumi gibi İslam alimlerinden öğrenmiş olsaydık, bugün yaşadığımız hadiseler yaşanmazdı. İnsanoğlu dünyaya niçin geldiğinin bilincinde değil. Oysa biraz önce saydığım Türk büyükleri ne için geldiğimizi o dönem insanlarına anlatmaya çalıştılar. Mevlana gerçekten çok büyük bir mutasavvıf, aynı zamanda hoşgörü iklimini yaymaya çalışan bir insanlık örneği” dedi.
Bugün dünyanın birçok bölgesinde, farklı kıtalarda insanların, Hz. Mevlana’nın öğretilerini, insana ve insanlığa bakış açısını, dünyanın geleceğine yönelik düşüncelerini öğrenmek için gayret ettiklerini dile getiren Başkan Kocamaz, insanların dünyaya ne için geldiklerini anlamadıkları için ya da hercai bir yaşam içerisinde günü geçirmeye çalıştıkları için genel manada ölümden korktuklarını ifade etti.
Hayatın tekrarının olmadığını sözlerine ekleyen Başkan Kocamaz, “Bugün, yarın ya da bir dakika sonra, hepimiz son nefesimizi tekrarlayamadığımız için bu dünyayı terk edebiliriz. Ama eğer Allah’a aşıksanız, Peygamberine aşıksanız ve ona hazırlıklıysanız Hz. Mevlana’nın dediği gibi ölüm bir vuslattır, ölüm gecesi de düğün gecesidir” diye konuştu.
Türk milletinin ve İslam aleminin bugünkü perişanlıktan bir an evvel kurtulmasını dileyen Başkan Kocamaz, “İnsanlar Allah denilerek boğazlanıyor, İslam adına bir şekilde kullanılıyor, araya nifaklar sokuluyor, uydurma tarikatlar ortaya çıkarılıyor ve maalesef İslamı anlayamadığımız için bir yerlerden akıntıya kürekler çekiyoruz. İnşallah temennimiz odur ki, bugünkü İslam aleminin çektiği sıkıntılar bir an evvel ülkemiz topraklarından, İslam coğrafyasının üzerinden çekilir gider. Bu bölgelerde söylendiği gibi, demokrasi, insan hakları, sevgi, barış, kardeşlik, hoşgörü ortamı yeniden tesisi edilir” ifadelerini kullandı.
Etkinlik, genel sanat yönetmenliğini Cavit Özkeleş’in yaptığı Tasavvuf Musikisi konseri ile devam etti. Hz. Mevlana’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru’nun Hz. Mevlana ve Sema konulu söyleşisinin ardından Uluslararası Mevlana Vakfı Sema grubu tarafından yapılan Sema gösterisi salondakiler tarafından ilgiyle izlendi.