Mersin’de bir firmanın girişimleri ile küçük yaştan itibaren bilgisayar programcılığı eğitimi alan çocuklar, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen etkinlikte, bilgisayar oyunlarından web sitesi tasarımına kadar pek çok konuda geliştirdikleri yazılımları anlattı.
Teknolojinin merkezde tutulduğu geleceğin sanayi devrimine Mersin, genç bilgisayar programcılarıyla ulaşma hedefinde. Bu kapsamda Gifted Coder firmasını kuran girişimciler, geleceğin bilgisayar programcılarını yetiştirmeyi hedefliyor. Firma, 9 yaşından itibaren çocuklara scratch, elektronik, web tasarım, android programlama ve 3D printer eğitimi veriyor.
Eğitime katılan öğrenciler son bir yılda gerçekleştirdikleri projelerini MTSO’da anlattı. Küçük yaşta bilgisayar programcılığı eğitimiyle tanışan çocuklar, tarımsal sulamadan lojistiğe, bilgisayar oyunlarından web sitesi tasarımına kadar pek çok konuda geliştirdikleri yazılımları uygulamalı olarak tanıttı. 9-14 yaş aralığındaki çocuklar, geleceğin bilgisayar programcısı olmayı hedefliyor.
Hedeflerinin küçük yaşta çocukları bilgisayarla tanıştırmak olduğunu anlatan şirket ortağı Gökhan Su, çocukların analitik düşünme becerilerini artırmak, sorunları parçalara bölerek çözme yetisi kazandırmak istediklerini söyledi. Scratch, elektronik, web tasarım, android programlama ve 3D printer eğitimleri verdiklerini bildiren Su, henüz çok yeni olmalarına rağmen, projeleriyle 2015 Mersin Üniversitesi Ar-Ge Proje Pazarı’nda Jüri Özel Ödülü aldıklarını anlattı.
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Şerafettin Aşut’un bir konuşmasındaki ‘Neden bir Steve Jobs’umuz yok? Bizim eğitim sistemimiz neden Mark Zuckerberk’ler yetiştiremiyor? Neden değeri ve cirosu Türkiye’nin en büyük iki markası olan Petkim ve THY’den daha büyük bir facebook bizden çıkmıyor?’ sözlerinin, kendilerini tetiklediğini anlatan Su, "Verdiğimiz eğitimlerle çocuklara etraflarındaki elektronik aletlerin çalışma mantığını öğretiyoruz. Kendi web sitesini yaparak kazanan öğrencilerimiz var. Ayrıca android programlama ile mobil dünyanın kapılarını aralıyoruz” diye konuştu.
AŞUT: "KOD YAZMA GELECEĞİN SANAYİ DEVRİMİNİN MERKEZİNDE"
MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ise çocukların projelerini tek tek dinledikten sonra, hiçbir projeyi bir diğerinden ayıramadığını, hepsinden çok etkilendiğini söyledi. Küçük yaştaki çocukların düşünüp kafalarında kurgulayıp ardından yazılımlarını gerçekleştirerek bu tarz projeleri hayata geçirmelerini çok önemsediğini vurgulayan Aşut, şunları söyledi: “Artık günümüz bilgi çağında meslekler büyük bir dönüşüme uğruyor. Geçtiğimiz 20 yılda daha önceki mesleklerin yüzde 50’si yok oldu. Gelecek 20 yılda da bugün var olan mesleklerin yarısı yok olacak. Tüm dünya bir bilgi ekonomisine doğru geçiş yaparken bilgi iletişim teknolojilerinin ve internetin merkezde olduğu bir ekonomi dünyası ortaya çıkmakta. Bu anlamda kod yazma, geleceğin sanayi devriminin de merkezinde bulunmaktadır. Bu anlamda bu eğitimlerin küçük yaşlarda sanayi kenti Mersin’de başlaması da ayrıca sevindiricidir.”