Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Çukurova Şubesi Başkan Yardımcısı Soner Serttaş, Türkiye’nin 4. sanayi devriminde geri kalmamak adına bilişim eğitimine hız kazandırması gerektiğini söyledi.
Serttaş, Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alabilmesi için yılda ortalama yüzde 8.5 oranında bir büyüme gerçekleştirmesi gerektiğini savundu. Bu büyümenin ancak teknolojilerin etkin ve verimli kullanımı ile mümkün olduğunu kaydeden Serttaş, "’Endüstri 4.0’ ya da 4. sanayi devrimi, birçok çağdaş otomasyon sistemini, veri alışverişlerini ve üretim teknolojilerini içeren kollektif bir terimdir. Bu devrim nesnelerin interneti, internetin hizmetleri ve siber-fiziksel sistemlerden oluşan bir değerler bütünüdür. 5 yıl önce ilk kez Almanya’da Hannover Fuarı’nda telaffuz edilen Endüstri 4.0 kavramı, öncü Alman firmaları tarafından hayat buldu ve daha sonra tüm dünyaya yayıldı. Bu hareketin temelinde, gelişen yazılım ve donanım teknolojilerinin üretim süreçlerine daha az maliyet, daha az enerji tüketimi, daha az yer kaplama, daha az ısı üretimi ve daha yüksek verimlilik olarak katkı sunması fikri yatıyor" dedi.
“Bilişim eğitimine yönelmeliyiz”
Türkiye’de şu anda birkaç sektörde kullanılmaya başlanan Endüstri 4.0 kavramının, ürünlerin pazara çıkış sürelerini ciddi anlamda düşürdüğünü ifade eden Serttaş, "Uzmanlar ülkemizin 4. sanayi devrimine geçiş sürecini büyük bir hızla tamamlayacağını düşünüyor. Türkiye’nin yıllık 8.5’lik büyüme hızını yakalayabilmesinin tek yolu, teknolojilerin etkin ve verimli kullanılmasıdır. Bu anlamda da bilişim eğitimine daha çok önem verilmeli, uzman yazılımcı ve programcılarımızın sayısı arttırılmalı. İşte o zaman ülkemiz Endüstri 4.0 akımına daha hızlı ayak uyduracaktır. Endüstri 4.0 ile ilgili en önemli endişe, istihdam sayılarının azalacağı yönündedir. Fakat dünya çapında yapılan araştırmalarda Endüstri 4.0 ile birlikte istihdam oranları artıyor, fakat insan kaynağı ihtiyacının yönü değişiyor" diye konuştu.