Birinci sınıf çeltik üretiminin yapıldığı Mersin’in Silifke İlçesinin Göksu Deltası’nda ekim ve ilaçlama sezonu başladı.
Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, Silifke’nin Türkiye’de çeltik ve pirinç denildiğinde ilk akla gelen yerler arasına girdiğin ifade etti.
Çiftçilerin tarlaların hazırlıklarını ve bakımlarını yaptığını, sulama, tohum atma, ilaçlama işlemlerini sürdürdüğünü belirten Doygun, “Hava şartlarının uygun olmasıyla ekilecek araziler erken hazır hale gelince çiftçimiz çeltik ekimine başladı. İnşallah üretim ile ürünün raftaki farkı kapanır çiftçimiz de daha fazla kazanır hale gelirse ben inanıyorum bir sonraki yılda ekim alanımız daha da artacaktır. İklimsel olarak erken ekim yapılmasından dolayı erken hasat dönemi yaşayacağız. Ürünümüz hassas ve suyu çok seven bir ürün. Üretimden ve hasat sezonundan umutluyuz. Üretim sezonunun, sadece çeltik üreticilerimize değil tüm üreticimiz için bol bereketli, afetsiz, bol kazançlı geçmesini temenni ediyorum” dedi.
Her geçen yıl çeltik üretiminin azaldığını savunan üreticiler, geçtiğimiz yıl fiyatların 1 Lira 40 kuruş ile 1 lira 50 kuruş arasında olduğunu, fiyatların girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı düşük olduğunu belirttiler.
Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, “Çeltik üretim alanları alternatif ürünlerin yaygınlaşmasıyla her geçen gün azalıyor. Daha önceki yıllarda 15-20 bin dönümde çeltik üretilirken bu yıl bu rakam 8 bine kadar düştü. Bu yıl verimin iyi olmasından dolayı dönüm başına 500-600 kilo çeltik almayı hedefliyoruz” dedi.
Silifke çeltiğinin lezzeti ve kalitesiyle damaklarda farklı bir yere sahip olduğunu anlatan Doygun, ”Silifke ovasında üretilen çeltiğin güvenilirliği ve kalitesi Türkiye genelinde ispatlanmıştır. Toprak yapısı ve toprağın tuzluluk oranı, pirincin kalitesini ve lezzetini artırmaktadır” diye konuştu.