Mersin’in 2 özel üniversitesinden biri olan Toros Üniversitesi, nitelikli elaman yetiştirmek istiyor. Rektör Prof. Dr. Yüksel Özdemir, amaçlarının sektörlerin ihtiyaçlarına uygun eleman yetiştirmek olduğunu vurgulayarak, "Özellikle iktisat, işletme, psikoloji ile uluslararası ticaret ve lojistik bölümlerini çok önemsiyoruz. Bu sene bu bölümlere 25 öğrenci alarak, öğrencilerin sahada bire bir çalışmasını hedefliyoruz" dedi.

Toros Üniversitesiyle ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Yüksek Özdemir, 2010-2011 eğitim ve öğretim yılında ilk kez öğrenci alarak eğitim ve öğretime başladıklarını söyledi. Geçen yıl fakültelerden ilk mezunlarını verdiklerini belirten Özdemir, daha önce meslek yüksekokulun da mezun verdiklerini kaydetti. Özellikle İktisadi,İdari,Sosyal Bilimler Fakültesi’ni önemsediklerini dile getiren Özdemir, "Bu fakültede psikoloji, iktisat, işletme ile uluslararası ticaret ve lojistik bölümleri var. Psikoloji bölümü son yıllarda gerçekten revaçta olan bir bölüm. Bu bölümlerin tamamında 1 yıl zorunlu hazırlık sınıfı var. Ayrıca psikoloji bölümündeki derslerin yüzde 30’unda İngilizce eğitimi yapılırken diğer 3 bölümde ise tamamen yabancı dille eğitim yapılıyor. Bu çok önemli. Gerçekten işletme, iktisat, uluslararası ticaret ve lojistik dediğimiz zaman, buradan mezun olanlar sadece yerel ölçekli çalışmıyorlar. Bu bölümler dendiği zaman ithalat, ihracattan başlayarak birçok konuda hep uluslararası ticarete dayanıyor. Zaten lojistik dediğimiz zaman bunun tamamı böyle. Özellikle bölgemizde lojistik faaliyetlerine baktığımız zaman birçok ülkeden ithalat ve ihracat yapılıyor. O yüzden bütün ülkelerle iletişim halinde olmak gerekiyor. Bunu da dünyada tek iletişim dili olan İngilizceyle mümkün olabilir" diye konuştu.

"Öğrencilerimiz sahada bire bir bulunarak işi en iyi şekilde öğrenecekler"

Amaçlarının sektörlerin ihtiyaçlarına uygun elaman yetiştirmek olduğunun altını çizen Özdemir, "Bizim bence diğer üniversitelerden en büyük farkımız bu. Özellikle lojistik konusunu biz çok önemsiyoruz. Bu bölgenin kalkınmasında şu anda bile en itici sektör. Burası gerçekten önümüzdeki dönemde tam bir lojistik merkezi olacaktır. Lojistiğin daha fazla gelişmesini istiyorsak daha fazla personele ihtiyaç var. Buda nitelikli personelle olması gerekiyor. Mersin Liman işletmesiyle görüşmelerimiz sürüyor ve çok iyi de gidiyor. İnşallah Limanla bir protokolümüz olacak ve biz de dersliğimizi limanın içine taşıyacağız. Bu 2 güç birleştiği zaman hem bizim uygulama alanımız olacak hem de onların işini görebilecek nitelikli meslek elamanı yetişmiş olacak. Geçen yıl ilk mezunlarımızı verdik. Daha önceden öğrencilerimiz uygulamaları görmek için şirketlere gidip görüyorlardı. Görmek iyi bir şeydi ama sürekli durması daha güzel olacaktır. Sadece teknik bir geziden çıkarıp, eğitimi orada yapmamız gerekiyor. Gerçekten Mersin Limanı işletmesinde yıllardır bu işi yapmış, işi bilen, çok ileri düzeyde teknik elemanlar var. Biz orada olduğumuz da o arkadaşlarda bizim eğitim kadromuz gibi gençlere deneyimlerini aktaracaklardır. Kimyagerler nasıl laboratuvarda deney yaparak işi öğreniyorlarsa, lojistik öğrencileri de hem okuyup hemde sahada bire bir bulunarak işi en iyi şekilde öğrenecekler" şeklinde konuştu.

"Amacımız mezun ettiğimiz öğrencilerin bir işe girmesini sağlamaktır"

Bu bölümler için bu yıl kontenjanı 25 olarak belirlediklerini dile getiren Özdemir, "Her bölümde 5 kişi tam burslu, 20 kişide yüzde 50 burslu. Bu kadar nitelik ön planda olduğu için hem gerçekten iyi öğrenciyi çekmek istiyoruz hem de sınır sayımız çok azaldığı için şirketlerde bire bir eğitim yapma olanağı sağlanıyor. Biz bu bölümlere 100 öğrenci alırsak, sahada öğrencileri çalıştıramayız. Biz öğrencilerin gerçekten bire bir iş yapmasını istiyoruz. Onların elamanı gibi yetişmesini istiyoruz. Gerçekten öğrencilerimizin her zaman önüne çıkan tecrübe konusunu ortadan kaldırmış oluyoruz. Onun dışında şirketlerde eğer eleman arıyorsa, kendi elemanını böylelikle yetiştirmiş oluyor ve okul bitince nitelikli bir elemana sahip olmuş oluyor. Amacımız mezun ettiğimiz öğrencilerin bir işe girmesini sağlamaktır" ifadelerini kullandı.
Üniversitenin burslarıyla ilgili de bilgi veren Özdemir, "Kontenjanlar dahilinde tam burslu var. Onlardan herhangi bir ücret talep edilmiyor. Dersi kalmış, not ortalaması tutmamış diye bir şey yok. Kesinlikle 5 yıl boyunca hiçbir para alınmıyor. Yine aynı şekilde yüzde 50 burslu öğrencilerimiz var. 3 fakültemizin tamamı yüzde 50’i burslu. Meslek yüksek okullarımızda da bazı bölümlerde bu uygulanıyor. Bunun dışında ücretli öğrencilerimiz var. Psikoloji, inşaat mühendisliği, mimarlığın bazı bölümlerinde de Mersin’den mezun olan her öğrencimize yüzde 10 indirim yapıyoruz. Bu kentin hem sosyal hem ekonomik hem de eğitime katkıda bulunmak için, Mersin’de liseyi okumuş öğrencilere de böyle bir indirim yapıyoruz. Bu sene kontenjanımızı doldurursak lisans ve ön lisans öğrenci sayımız 2 bin 800 civarında olacaktır. Tabi yüksek lisans ve doktorayla bunlar yine 3 bin 500 öğrenciyi bulacaktır" dedi.