Türk Arap Ülkeleri İşadamları Derneği (TURAB) Başkanı Canan Sunay, yeni yönetimiyle birlikte Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut’u ziyaret etti.
TURAB’da 27 Şubat’ta yapılan genel kurulda başkanlığa seçilen Canan Sunay’ın, Yönetim Kurulu Üyeleri Fahri Kuş, Ferudun Yavuz, Özgür Güler, Emrah Deniz ve Hamdi Gökalp ile birlikte MTSO’ya gerçekleştirilen ziyarette, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde yaşanan son gelişmeler ve önümüzdeki süreçte atılması gereken stratejik adımlar konuşuldu.
Yeni dönemde yeni yönetim olarak Ortadoğu’da yaşanan sıkıntılar nedeniyle yüzlerini Afrika ve Körfez ülkelerine çevirdiklerini anlatan Sunay, yurt dışındaki şubeleşme çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi. Bu çerçevede Mayıs ayının ilk haftasında TURAB olarak Cezayir ve Tunus ile temsilcilik protokolü imzalayacaklarını söyleyen Sunay, Irak temsilciliği için ise görüşmeleri tamamladıklarını belirtti. Önümüzdeki süreçte Fas ve Tunus’a KOSGEB destekli iş gezileri düzenleyeceklerini de bildiren Sunay, hedeflerinin iki yıl içinde Mersin’de Arap ülkelerinin katılımıyla bir ya da iki fuar düzenlemek olduğunu ifade etti. Riskli bir dönemi fırsata çevirmek istediklerini vurgulayan Sunay, yeni pazarlar oluşturmak, istihdam sahaları açmak için çalışacaklarını söyledi.
MTSO Başkanı Aşut ise TURAB’ın başarılı çalışmalarını yakından takip ettiğini dile getirdi. Son dönemlerde Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da yaşanan sıkıntıların işadamlarını kıskaca aldığını belirten Aşut, “Benim önerim, Afrika ve Ortadoğu’dakilere atlama noktası oluşturup oralara birilerini götüremiyorsak oradaki kişilerin bizim aracılığımızla Avrupa ya da Kafkasya’ya geçişini sağlamak” dedi.
Türkiye’deki işadamlarının 15 yıl boyunca adı geçen bölgelere önemli ölçüde finansman aktardığını hatırlatan Aşut, bu bölgelerin de önümüzdeki süreçte yeniden harekete geçirilmesi, bunca yatırımın arkasının bırakılmaması gerektiğini söyledi.