Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Memnune Çamsarı, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin toplumsal bir sorun olduğunu belirterek, Özveri ile gece gündüz sağlık hizmeti veren sağlık çalışanlarımıza sahip çıkılmalıdır dedi.
Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Çamsarı, 28 Nisan Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. "İlk nefeste, son nefeste ve her zaman yanınızda olan sağlık çalışanlarına şiddet, aslında hastanın kendi sağlığını riske attığı, kendine zarar verdiği bir durumdur" diyen Çamsarı, hasta-sağlık çalışanı ilişkisinde en önemli etkenin doğru iletişim kurulması olduğuna dikkat çekti. Karşılıklı hoşgörü, empati ve saygıya dayalı iletişim ile daha çabuk, kaliteli ve daha iyi bir sağlık hizmeti gerçekleşeceğini vurgulayan Çamsarı, “Hasta sağlığına kavuşmayı beklerken, sağlık çalışanları da hastayı biran önce içinde bulunduğu ızdıraplı durumdan kurtarıp sağlıklı halde sevdiklerine kavuşturmayı amaçlar. Bu ortak amaca şiddetle baskıyla zor kullanarak değil, iyi niyet ve saygı ile ulaşılır. Aksi herkes için hüsrandır. Bir toplumsal sorun olan sağlık çalışanına yönelik şiddet, ancak sağlık çalışanlarının ve hastaların sorun ve beklentilerini iyi irdelemesi ile çözülebilir” ifadelerini kullandı.
Sağlık tesislerinin 24 saat kesintisiz hizmet verdiğine işaret eden Çamsarı, açıklamasında şunları kaydetti: “Günün her saatinde ani gelişen beklenmedik olaylar olabileceği gibi buna hasta ve hasta yakınlarının endişeli, paniklemiş, bitkin halleri de eklendiğinde, sağlık hizmeti karşılıklı hak ve sorumlulukların farkındalığı ve doğru şekilde kullanılması ile en iyi biçimde sunulabilir. Bu kapsamda stres yönetimi, doğru iletişim yollarının bulunması, sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonunun arttırılması, hasta ve sağlık çalışanları arasında yaşanan olumsuzlukları en aza indirgeyeceği gibi vatandaşlarımızın da sağlık hizmetinden faydalanırken hoşgörü, sabır, empati ve saygı çerçevesinde hareket etmeleri, hizmeti alan ile hizmeti vereni ortak paydada buluşturacaktır. İyi bir iletişimin, hoşgörünün çözemeyeceği bir sorun yoktur. İnsana karşı saygı, hoşgörü, sabır, dayanışma, paylaşma gibi değerlerin güvenli bir yaşantının temelleri olduğu unutulmamalıdır. Özveri ile gece gündüz sağlık hizmeti veren sağlık çalışanlarımıza sahip çıkılmalıdır.”