Tat Bakliyat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Veysel Memiş, bakliyatın insanları obezite ve diyabetten koruduğunu belirterek, "Yapılan bilimsel araştırmalarda yüksek miktarda mercimek ve baklagil tüketiminin, diyabet riskini düşürdüğü kanıtlanmıştır" dedi.
Memiş, ’Dünya Diyabet Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, bakliyatların besin içerikleri açısından oldukça özel gıdalar olduğunu vurgulayarak, "Bakliyatların yüksek miktarlarda lif içeren, karbonhidrat ve proteinler olduğu tüm uzmanlar tarafından kabul görmüştür. Fasulye, bezelye ve mercimek gibi baklagiller yüksek oranda suda çözülen besin lifi içerir ve glisemik indeksleri düşüktür. Besin lifi içeren yiyecekler, şekerin kana karışma sürecini yavaşlatır ve kan şekeri kontrolüne yardımcı olur. Bundan dolayı da bakliyat ve mercimekler, diyabetten korunmada ve kurtulmada en önemli yiyecek grubudur. Yapılan bilimsel araştırmalarda yüksek miktarda mercimek ve baklagil tüketiminin, diyabet riskini düşürdüğü kanıtlanmıştır" diye konuştu.
Baklagillerin besin açısından zengin olduğunu vurgulayan Memiş, "Yüksek lifli, düşük kalorili olduğu için içerisine konulan yağ miktarına dikkat edilerek, kilo alma korkusu olmadan daha büyük miktarlarda rahatça tüketilebilir. Doyurucu olduklarından ötürü daha uzun sürelerde tok kalmanızı sağlar. Bu özelliklerinden dolayı da diyet yapanlar için önemli besinlerdir. Nohut, yeşil, sarı, kırmızı mercimek, kuru fasulye, barbunya, kuru börülce, maş fasulyesi, bakla, kırmızı Meksika fasulyesi gibi bakliyatlar çeşitli yemekler şeklinde tüketilebildiği gibi, ekonomik anlamda da aile bütçesine katkısı vardır. Uygun bir beslenmenin sadece hastalığın belirtilerini hafifletmekle kalmayacağı gibi, ilerlemesini ve daha ciddi komplikasyonlara yol açmasını engelleyeceğini de hatırlatmak istiyorum" ifadelerini kullandı.