MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir 2. bölge 1. sıra milletvekili adayı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Harmandalı çöplüğünün can ve mal kaybına yol açabilecek risk taşıdığını belirterek, acilen kapatılması gerektiğini söyledi. İzmir’de uzun zamandır çöp depolama sıkıntısı olduğunu ancak bugüne kadar hiçbir adım atılmadığını söyleyen Tanrıkulu, üç noktada modern çöp bertaraf tesisleri kurulmasının şart olduğunu ifade etti.

Seçim çalışmalarını sürdüren MHP adayı Tanrıkulu, İzmir'in en büyük sıkıntılarından biri olan Harmandalı çöplüğünde basın toplantısı düzenledi. Çöplüğün, çevresinde oturanlar başta olmak üzere şehir için bir risk oluşturduğunu vurgulayan Tanrıkulu, “Harmandalı çöplüğü 1992 yılında açılmış. 20 yıllık bir ömür biçilmiş. Başlangıçta günde bin ton çöp gelirken kentin büyümesiyle günde 5 bin ton çöpe ulaşmış. Şu anda burada 40-45 metre yükseklikte çöp dağları var. Aşırı yağış ve deprem gibi doğal bir afette burada, 1993 yılında İstanbul Ümraniye’de olduğu gibi büyük patlamalar olur. Can ve mal kaybı olur. Çöplüğün hemen yanında Cumhuriyet Mahallesi var. Biraz ilerisinde Evka-5 yer alıyor. İzmirliye herhangi bir zarar gelmemesi için bu çöplük acilen kapatılmalı.” dedi.

Yeni çöp tesisinin 2010 yılında Torbalı ilçesi, 2012 yılında Karşıyaka ilçesi Yamanlar’a yapılacağının açıklandığını ama bugüne kadar hiçbir adım atılmadığını belirten Tanrıkulu, dünyada artık vahşi çöp depolamanın olmadığını, çöpten ekonomik değer sağlanan sistemler kullanıldığını söyledi. İzmir’de de şehrin üç aksında modern çöp bertaraf tesisleri kurulması gerektiğini anlatan Tanrıkulu, “İzmir'in bugünkü evsel katı atıklarından günde 280 bin metreküp biyogaz ve bu biyogazdan da 450 bin kwh elektrik enerjisi üretmek mümkün. İzmir, bu ekonomik değerden yararlanmalı. Nanoteknolojiyle şehrin kuzey, güney ve batı akslarına çöp entegre tesisleri kurulmalı. Harmandalı çöplüğü ise zaman geçirilmeden işletmeye kapatılmalı. Bu bölge rehabilite edilmeli. Can ve mal kaybı istenmiyorsa bu hemen yapılmalı. İzmir’e yakışan tesisler kurulmalı.” diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından çevrede oturan vatandaşlar da Tanrıkulu’nun yanına gelerek endişelerini dile getirdi. Tanrıkulu, vatandaşlara konunun takipçisi olacaklarını, çözülesiye kadar peşinden gideceklerini söyledi.