Sivil toplum kuruluşlarını ziyaretlere devam eden MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç ve yönetim kurulu ile bir araya geldi. Erhan Usta ilçedeki tarım ve hayvancılık hakkında bilgiler alırken çiftçilerin genel sorunlarını dinledi. Usta, "Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) buğday alımında isteksiz davranıyor. Bu durum piyasa fiyatının düşük olmasına, dolayısıyla çiftçinin mağdur olmasına neden oluyor." dedi.

Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç Havza’da hububat hasadı tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, üreticinin Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hububat alım merkezlerinin zamanında alım yapmamasından dolayı ürünü düşük fiyatlara satıldığını söyledi. Genç; “Havza TMO siloları kira karşılığı esnafa depo olarak kullanılmaktadır. Zamanında alım yapmaması, alımların geç başlaması, randevu sistemi ile alım yapması ve bir ayı aşkın tarihlerde randevu vermesi, üreticinin piyasaya yönlenmesine bir diğer deyişle tüccarın insafına terk edilmesine ve ürününü düşük fiyatla elden çıkarmasına neden oluyor. Devletin açıkladığı rakama göre tonu 850 lira olan hububat, piyasada tonu 680 liradan alınıyor. Bu da çiftçinin emeğinin karşılığını alamaması anlamına geliyor” dedi.

Meclisin açılmasıyla birlikte gerekli araştırma ve çalışmaları yapacağını belirten MHP Milletvekili Erhan Usta yapılan açıklamalar sonrası; “ TMO buğday alımında isteksiz davranıyor. Bu durum piyasa fiyatının düşük olmasına, dolayısıyla çiftçinin mağdur olmasına neden oluyor bir an evvel piyasaya alıcı olarak girmek zorundadır. TMO'nun randevu sistemiyle alım yapması çitçinin TMO'ya mal teslimini zorlaştırıyor. Bu durumda çiftçi malını esnafa satıyor, esnaf da randevuyla TMO'ya satıyor. Çitçi ile TMO'nun arasına aracı girerek çiftçi mağdur ediliyor. TMO, tüccarın aracı olarak araya girmesi sistemine bir an evvel son vermelidir. Bu konuyla ilgili notumuzu aldık. Gerekli çalışmaları yaparak TMO’ların etkin çalışmalarını sağlamaya çalışacağız. TMO'nun alıcı olarak bir an evvel piyasaya girmesi için gerekli gayreti göstereceğiz” dedi.