Yörük Türkmen geleneğinin yaşatılması amacıyla Muğla Valiliği, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının destekleri ile Muğla Yörük Obaları Derneği tarafından bu yıl 9.su düzenlenen ‘Yörük Türkmen Şenliği’ Düzeyn yaylasında gerçekleşti. 20 bin kişiye yakın katılımın gerçekleştiği şenliğe Muğla’daki Yörük Obaları Derneklerinin yanı sıra yurt içi ve yurt dışından da katılım gerçekleşti.
2 gün süren şeniliğin ikinci günü misafir Yörük Obaları derneklerinin kadın ve erkekleri tarafından yöresel çalgılar eşliğinde her dernek kendi bölgelerine has halk oyunlarını sergiledi. Düzeyn mevkiinde yeni açılan şenlik alanına akın eden vatandaşlar Menteşe ilçesinden de Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından şenlik alanına ücretsiz otobüs seferleri düzenlendi. Şenlik alanında farklı noktalara Yörük Obaları Dernekleri’nin kıl çadırları içinde her dernek kendi yöresine özgü tanıtımı yaptı. Muğla Valis Amir Çiçek ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ile diğer protokol üyeleri çadırları ziyaret etti. Yörük kıl çadırlarında yayık ayran ve değişik ikramlar sunuldu. Yörük Türkmen Şenliği kapsamında önümüzdeki yılın Yörük ağa’sı seçimi de yapıldı. Dört adayın ağa’lık için yarıştığı seçimde geçen yılın Yörük ağası Mevlüt Çoban 48 bin TL ile 2017 yılının da ağası oldu. Seçim sonrası Yörük Ağa’sı Mevlüt Çoban ile Muğla Yörük Obaları Derneği üyeleri ile Zeybek oynadı.
“YÖRÜKLER BİRLİKTELİKLERİNİ SAĞLAMALI”
Şenliğin açılışında konuşan Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan, Yörük Türkmen Derneklerinin, Federasyonların ve Konfederasyonların artık bir tek çatı altında toplanması gerektiğini ifade etti. Akcan, “Yörük kültürümüzün göçebe hayatını, düğün derneğini, yemesini içmesini, giyim kuşağından daha nice kültürel değerlerimizin unutulmamasını ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamalıyız. Yakın geçmişimizde Yörük-Türkmen olduğumuzu söyleyemezken, bugün geldiğimiz nokta küçümsenemez. Tüm bunlara rağmen bir şey başardığımızı söylemek bizim için yanıltıcı olacaktır. Yörük Türkmenler olarak kültürel bakımdan kaybettiklerimizin geri kazanımı şöyle dursun, ülke genelindeki birlikteliğimizi sağlayabilmiş değiliz. Buradan Yörük Türkmen’im, Oğuzum diyen her dernek ve Federasyon ve Konfederasyona birlik ve beraberlik çağrısı yapıyorum. Vatanın ve milletin bekası söz konusu ise gerisi teferruattır” dedi.
“AMACIMIZ BU KÜLTÜRÜ YAŞATMAK”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, yaşatılmak istenen kültürün Şeyh Edebali’nin, Mevlâ’nın, Haci Bektaş-ı Veli’nin ve Gazi Mustafa Kemal’ın sözlerinden örnekler vererek, “Amacımız bu değerlerimizi tekrar hatırlamak, onların anlamını yeni nesillere anlatmak ve Türkiye’nin birliği ve dirliği için bu değerleri ülkenin geneline yaymak. Yörük gezen, dolaşan, tabiata saygı duyan, onu koruyan, doğayı çiçeği ve hayvanı seven, suyunu koruyan ve en önemli özelliği de bütün insanları seven bir yapıya sahiptir.
“YÖRÜKLER BİRLEŞTİRİCİDİR, VATAN, BAYRAK SEVGİSİ OLANDIR”
Muğla Valisi Amir Çiçek, şenliğin her geçen yıl biraz daha güzelleştiğini belirterek, “Güzel olan ne varsa her an yaşatılması gerekir. Yörükler birleştiricidir, vatan sevgisi, bayrak sevgisi, tarihini önemseyen, kültürünü seven bir toplumdur Yörük toplumu. Yörükler bu ülkenin en temel harcıdır. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de bu ülkenin en önemli harçlarından birisi Yörüklerdir. Örfünü ve adetlerini gelecek nesillere ulaştırmak için yaşantısını sürdürür” dedi.
Konuşmaların ardın Başkan Akcan, Muğla Valisi Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Gürün ve Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş’e Yörük heybesi verildi.
AT ÜSTÜNDE GELİN ALMA
Yörük Türkmen Şenliği’nin sonunda bir süre önce ailelerinden habersiz kaçan Hatice ve Ahmet Tepe çifti için Yörük geleneklerine uygun düğün yapıldı. Erkek evinden davul zurna ve Türk Bayrağı eşliğinde yaya olarak kız evine giden damat tarafı, yolda sık sık durarak Zeybek oynadı. Kız evinin kıl çadırı önüne gelindiğinde şeker kırma, çeyiz gönderme, gelin alayı karşılama, takı merasimi düzenlendi. Gelin alma töreninde, gelin ata bindirilerek yayla yolundan erkek evinin bulunduğu çadıra getirildi. Şenliğe katılanlar da iki gencin düğününe şahitlik yaparken, gelin erkek evine at üzerinde geldi. Gelin damadın çadırına geldiğinde attan inerek Zeybek oynadı ve kıl çadırına yerleştirildi.