Milas’ta dün 19 Eylül Gaziler Günü törenle kutlandı. İlerleyen yaşına ve sağlık sorunlarına rağmen törene katılmak isteyen 87 yaşındaki Kore Gazisi İzzet Gönül Türk gazisinin onurunu gösterdi.
19 Eylül Gaziler Günü, Milas’ta tören ve etkinliklerle kutlandı. Törene, 87 yaşındaki Kore Gazisi İzzet Gönül’ün ilerleyen yaşına rağmen ayakta durarak gösterdiği Türk gaziliği onuruyla damga vurdu.
Kutlamalar saat 11.00’de Atapark’ta düzenlenen törenle başladı. Törene Milas Kaymakamı Fuat Gürel, CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş, Milas Garnizon Komutanı Albay Cenk Erataç, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanı Mehmet Sarban, idari amirler, gaziler, STK temsilcileri, parti yöneticileri, Belediye Meclisi üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Tören ilk olarak Atatürk Anıtı’na Milas Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı, Milas Belediyesi ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Milas Şubesi çelenk sundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemi bildiren şiirler okundu ve konuşmalar yapıldı.
Üstçavuş Hüseyin Topbaş, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı gerçekleştirdi. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Milas Şubesi Başkanı Mehmet Sarban, 19 Eylül Gaziler Günü’nün bir kahramanlık günü olduğunu vurguladığı konuşmasında “19 Eylül Gaziler Günü, Kurtuluş Savaşı’nda cepheden cepheye koşan bu güzel yurdu düşmandan temizleyip bizlere armağan eden İstiklal Savaşı gazilerinin, dünya barışı ve insanlık uğruna Kore’de savaşan Türk’ün gücünü dünyaya bir kez daha ilan eden Kore gazilerinin, Kıbrıslı soydaşlarımızı katliamdan kurtaran ve adadan enosisin askerlerini Akdeniz’in karanlık sularına gömüp Kıbrıs Türk Cumhuriyetini kuran Kıbrıs gazilerinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi üniter, yapısı ve toprak bütünlüğü uğruna vatan hainlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis, tüm malul gazilerinin şeref ve kahramanlık günüdür.”dedi.
“Kanımız donuyor”
Son günlerde yaşanan terör olaylarında polis ve askerlerin şehit haberleriyle yıkıldıklarını ifade eden Sarban, “Biz gaziler olarak, senelerdir yaşadığımız olaylara tanık olmaktan utanıyoruz. Hain tuzaklarda şehit edilen Mehmetçiklerimizi gördükçe kanımız donuyor. Buradan dünyaya seslenmek istiyorum. Ey geçmişten ders almayan dış güçler, dış güçlerin piyonu olan hainler Türk Milleti ve yurdumuzdan elinizi çekin! Bizler büyük insan Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ isteyen neslin torunlarıyız. Ne mutlu Türk’üm diyene!
Gazi bir milletin çocukları olarak, Gazi rütbesi almış biz Gaziler vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü vatanı ve ay yıldızlı al bayrağı için Atatürk ilkeleri doğrultusunda havada karada ve denizde her zaman her yerde şehit ve gazi olmaya hazır olduğumuz gibi hazır olan evlatlar yetiştirmeye devam edeceğiz.”ifadelerini kullandı.
Dernek Başkanı Mehmet Sarban’ın ardından Kıbrıs Gazisi İskender Yıldız, 19 Eylül adlı şiiri okudu. Daha sonra Milas Anadolu Lisesi öğrencilerinden Mehmet Emre Kasapoğlu ‘Savaşan Gazi’ adlı şiiri seslendirdi.
Gaziler Günü töreni sırasında, ellerindeki koltuk değnekleriyle ilerleyen yaşına rağmen ayakta güçlükle durmaya çalışan 87 yaşındaki Kore Gazisi İzzet Gönül, Türk askerinin onurunu bir kez daha gösterdi.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da olumsuz sağlık koşullarına rağmen ‘Gaziler Günü’ törenine katılmak isteyen Kore Gazisi Gönül, ilerleyen yaşı ve ağrılarına aldırmaksızın törende en ön sıralarda durdu. Kore Gazisi Gönül’ün durumunu fark eden Milas İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Halit Çalmuk ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Milas Şubesi’nden gazi arkadaşları, tören sırasında Gönül’e yardım etmek istedi. Kore Gazisi Gönül, ağrılarına rağmen yardım tekliflerini reddederek törenin bitmesini bekledi. Türk bayrağına gönülden bağlı olan Kore Gazisi Gönül’ün gösterdiği onurlu davranış, tören yerinde bulunanlara duygusal anlar yaşattı.
Törenin bitmesine yakın, dinlenmesi için ikna edilen Gazi Gönül dernek arkadaşları ve jandarma ekiplerinin yardımıyla bir yere oturtuldu. Fenalaşan Gazi Gönül, tedavisi için İzan Özel Sağlık Hastanesine sevk edildi.
Konuşmaların ardından törene katılanlar gazilerle birlikte yürüyerek, Türkiye Muharip Gaziler Derneği binasında verilen yemekte buluştu.
Öte yandan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Milas Şubesi’nde, 28 Kore Gazisi’nin bulunduğu öğrenildi.