Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı (TİGEM) Dalaman Tarım İşletmesi Müdürlüğü, Kıbrıs’a 450 ton Cumhuriyet 75 çeşidi sertifikalı tohumluk buğday ihraç etti.
İhraç edilen 450 ton seritifikalı tohumluk buğdayın 190 tonluk ilk bölümü TİGEM Dalaman Tarım İşletmesi Müdürlüğü’nde tırlara yüklendi. Seritifikalı tohumluk buğdayın tırlarla Mersin Limanı’na, oradan da gemiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) ulaşacağı bildirildi.
Damızlık küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yanı sıra Narenciye’den hububata, 4 mevsim tarım yapılabilen Dalaman Tarım İşletmesi Müdürlüğü bünyesinde 10 bin dönüm alanda yaklaşık 3 bin ton sertifikalı tohumluk buğday üretiliyor.
TİGEM Dalaman İşletmesinde Cumhuriyet 75 ve Ziyabey 98 çeşitlerine ilave olarak Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün 3 yıldır üzerinde çalıştığı, kalite ve verim açısından olumlu sonuç aldığı ’Kayra’ çeşidinin de ekimi başlayacak.
Dalaman Tarım İşletmesi Müdürü Bülent Öztürk, yaptığı açıklamada, kurum olarak damızlık küçük ve büyükbaş hayvan ile sertifikalı tohumluk buğday üretmek gibi iki önemli görevi icra ettiklerini söyledi.
Öztürk, hububat tohum üretiminin yanında yem bitkileri tohumu da yetiştirdiklerini belirterek, "Araştırma kuruluşlarının yaklaşık 12 yıl sonunda, tarla ve laboratuvar kontrolleri sonucunda, genetik, fiziksel ve biyolojik değerleri belirlenen ve bakanlığımızın ilgili kurumları tarafından tescillenerek bir belge ile tespit edilen tohumluklara sertifikalı tohum denir. Sertifikalı tohumluk buğdaylar verimi yüzde 25 arttırıyor. Ayrıca kalitesi nedeniyle de çiftçi ürününü daha iyi bir fiyata satabiliyor" dedi.
Ürettikleri sertifikalı tohumların ihraç edildiğini anlatan Öztürk, "2012 yılında Sudan’a sertifikalı tohumluk buğday göndermiştik. İkinci defa da ürünlerimizi Kıbrıs’a gönderiyoruz. Bu yıl 450 ton Cumhuriyet 75 çeşidi tohumluk buğdaylarımızın ilk partisi kamyonlara yüklendi" diye konuştu.
Öztürk, Dalaman Tarım İşletmesi Müdürlüğü bünyesinde 10 bin dönüm alanda sertifikalı tohumluk buğday üretimi yapıldığına dikkati çekerek, "İşletmemizde Cumhuriyet-75 ve Ziyabey-98 çeşitlerinde serifikalı tohumluk buğday üretimi yapılıyor. Bu yıl işletmemizin tohumluk satış hedefi 3 bin ila 3 bin 500 ton olarak planlandı. Şuanda 2 bin tonu buldu. İyi bir güzlük yağış alındığı takdirde bu hedefe rahatlıkla ulaşacağımıza inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
- "Gelecek yıl 3 çeşit sertifikalı tohum üreteceğiz"
Öztürk, Dalaman Tarım İşletmesi Müdürlüğü bünyesinde şuanda 2 çeşit sertifikalı tohumluk buğday üretildiğini hatırlatarak, şunları söyledi:
"Cumhuriyet-75 ve Ziyabey-98 çeşitlerinde serifikalı tohumluk buğday üretimimizin yanında bu yıl ekimine başlayacağımız üçüncü bir çeşidimiz daha olacak. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile 3 yıldır ’Kayra’ çeşidi üzerinde çalışıyoruz. Kalite ve verim açısından iyi sonuçlar elde ettik, ekimine başlayacağız."