Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı, tüm ilçe kaymakamları, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Jandarma, Emniyet ve kamu kurum müdürleri ile Olağanüstü Hal Yasası ve il güvenlik kurulu toplantısı yaptı.
"HUKUK DEVLETİNİN DIŞINA ÇIKMAK İSTEYENLERE MÜSAADE EDİLMEYECEK"
Marmaris’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a suikast girişimi için gelen darbecilerden 18’inin ormanlık alanlarda, yolda, İzmir’de ve Denizli’de yakalandığını açıklayan Vali Çiçek, “Marmaris’te Cumhurbaşkanımıza suikastı yapmaya çalışanlar birlik ve beraberliğimiz sayesinde başaramadılar. Bu güne kadar 18’i değişik yerlerde kaçtıkları ormanlık alanlarda, İzmir’de, Muğla’da Denizli’de alındı ve Cumhuriyet Başsavcılığımız bunlarla ilgili gerekli soruşturma ve yargılamayı gece gündüz demeden yaparak haklarında gerekli işlemler yapıldı. Geri kalan 17’si de karadan, denizden ve havadan tüm araziler didik didik aranıyor. Bunlar silahlarını atarak kaçıyorlar, elbise değiştirmeye çalışıyorlar. Şu anda devlet bir. Muğla’da tüm unsurlar tek birimde Valilikte birleşti. Biz bu operasyonu sevk ve idare ediyoruz. Kaçmak istiyorlarsa kaçırmayacağız. Havada, karada ve denizde kim geçerse tek tek sorgulanıyor. Devleti bölmek isteyen, parçalamak isteyenlere inanmayın. Bizler inanmıyoruz, ama sokaktaki vatandaşlarımızı kandırmak isteyebilirler. Ama biz bunlara asla müsaade etmeyeceğiz. Öncelikle kaymakam arkadaşlarımız, sizler öncelikle devletimizin bir olduğunu inanmak zorundasınız. Hukuk devleti diyoruz. Hukuk devletinin dışına çıkmak isteyen kim olursa olsun müsaade edilmeyecek. Darbe girişimi denilen cuntacı o hainlere en büyük dersi vatandaş verdi” dedi.
“OLAĞANÜSTÜ HAL SIKIYÖNETİM DEĞİL”
Olağanüstü Hal uygulaması hakkında bilgi veren vali Çiçek, “Olağanüstü hal demek sıkıyönetim demek değil. Hiçbir zaman öyle algılamaya çalışmayın. Anayasada belirlenen ve bugünlerde yaşadığımız şiddet gibi olayların baş göstermesinde bazı tedbirlerin daha kısa sürede alınmasını sağlayan bir kanundur. Vatandaşımız yine hakkını hukukunu yaşayacak, demokrasiyi yaşayacak, işini gücünü yapacak. Normal düzen işleyecek. Sadece farkı il valilerine yetkilerini arttıran bir kanundur. Valilerin zaten yetkisi vardı. Ama olağanüstü durumlarda yargıya gidelim, hakim kararı alalım deniliyordu” dedi.
KAYMAKAMLARA UYARI
Vali Amir Çiçek, FETÖ/PDY, PKK ve DAEŞ gibi terör örgütlerini destekleyen, zihninde ve kafasında böyle bir düşünce olanlar ile ilgili en kısa sürede mülki amirler olarak en kısa sürede soruşturmayı yapıp yargıya teslim edilmesini istedi. Vali Çiçek, “Kaymakam arkadaşlarım hepinizin önemli görevleri var. Mahiyetinizde çalışan personelin daha başarılı olması için çalışacaksınız. Ama eğer kafasında başka düşünceler var ise, FETÖ gibi, PKK gibi, DAEŞ gibi bölücü düşüncelere sahip olanlar varsa ve senin orda çalışıyorsa, kusura bakma o hesabı önce sizlerden sorarız. Vali olarak benim varsa, bana sorulur. Bu terör örgütleri ile ilgili düşüncesi olanlar hakkında gereği neyse yapacağız. Her kurum kendi soruşturmasını yapacak. Müfettişin yoksa Ankara’dan istenilir ve yine soruşturma yapılır. Orada müdür isen, kaymakam isen önce kim nedir sen bileceksin. Siz suç işleyeni yargıya bildirmek zorundasınız. Bildirmeyen amir de aynı suçu işler” dedi.
DOKTORLAR KEYFİ İZİN RAPORU VEREMEYECEK
Terör örgütü sempatizanı olanların işlemlerinin çok acilen yerine getirilmesi gerektiğini söyleyen Vali Çiçek, “Cumhuriyet savcılarımız bunlarla ilgili işlemleri yapması lazım. Ama öncelikle kurum müdürleri ve ilçelerimizdeki mülki amirler o tutanakları tutup göndermeleri gerekir. İzindi, rapordu, acıdımdı öyle şey yok. Doktorlarımız her önüne geleni hastalık dışında öyle keyfi rapor da veremeyecek. Eğer öyle bir durum olursa sağlığın başındaki İl Sağlık Müdürü, Kamu Hastaneleri Birliği ve Halk Sağlığı Müdürleri gerekli işlemleri onlar yapacaklar. Bunu ben demiyorum. Kanun diyor. Üniversitemiz ve Belediyelerimiz hepimize de ayrı görevler düşüyor bu konuda” dedi.
“FİRARİ DARBECİ ASKERLER İLE İLGİLİ YAKALAMA KARARI ÇIKTI”
Marmaris’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaldığı otele silahlı saldırıda bulunan askerler ile ilgili açıklama yapan vali Çiçek, “Hiçbir yere kaçamazlar. Kimlikleri, görevleri, nerede görevli oldukları, fotoğrafları hepsi belli. Bunlar ile ilgili yakalama kararı da çıktı. Bunların kurtuluşları yok” dedi.