Milas Önol Karadeveci Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ndeki engelli öğrenciler “Gülümse, Çekiyorum” projesi kapsamında Fethiye’ye gelerek kültürel ve doğal güzellikleri fotoğrafladı. Fethiye’nin çeşitli yerlerini fotoğraflayan engelli öğrencilerin çektiği fotoğraflar 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Milas’ta sergilenecek.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı M. Önol Karadeveci Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde Engelliler Destek Programı (EDES) kapsamında daha önce İzmir’in Şirince kasabasında fotoğraf çeken engelli bireylerin bu kez ki durağı Fethiye oldu.
“Gülümse, Çekiyorum” projesiyle 13 engelli birey 3 gün boyunca Fethiye’nin tarihi ve doğal güzellikleri arasında bulunan Seyir Terası (Aşıklar Tepesi), Kayaköy ve Ölüdeniz’i fotoğraf eğitmenleri Gazeteci Volkan Yıldız ve Mutlu Hazer ile fotoğrafladı. Projenin paydaşları arasında bulunan Milas Belediyesi ve Bodrum Engelli Haklarını Koruma Derneği’nin de katkılarıyla Fethiye’nin çeşitli yerlerini fotoğraflayan engelli öğrencilerin çektiği fotoğraflar 3 Aralık dünya Engelliler Günü’nde Milas’ta sergilenecek.
Proje yöneticisi Milas Önol Karadeveci Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Psikolog Betül İçtenal, gazetecilere “Gülümse, Çekiyorum” projesini anlattı. 2016 Mart ayında başlanılan projede 13 engelli bireyin Gazeteci Volkan Yıldız ve Mutlu Hazer’den 90 saat temel fotoğrafçılık dersi aldıklarını kaydeden İçtenal; “90 saatlik eğitimin ardından İzmir’in Şirince kasabasına geziye gittik orada fotoğraf çekimi yaptık ve odrum Yarımada Engelli Haklarını Koruma Derneği (BOYENDER) ile birlikte sergi düzenledik. Projemizin ikinci kısmı içinde Fethiye’ye gezi düzenledik” dedi.
Projeyle engelli bireylerin sanatsal birikimlerinin ve teknoloji alanındaki özgüvenlerinin arttığını, sosyal hayata katılımlarının sağlandığına dikkati çeken İçtanal şöyle konuştu:
“13 engelli bireylerimiz öz bakım becerilerini yerine getirebilen bireylerdi. Ama sosyalleşme kısmımız eksikti. Düzenlediğimiz geziler tek seferlik ve çocuklarımızın sosyalleşmesi kısa oluyordu. İlk defa çocuklar bir hedef doğrultusunda dışarıya açıldılar. İnsanlara kendilerini anlattılar. Fotoğraflarını çekmek için izin istediler, etkileşimde bulundular ve yeni bir beceri öğrendiler. Kendilerinde ciddi anlamda özgüven artışı oldu.”
İçtenal, Fethiye’nin Ölüdeniz ve Kayaköy Mahalleleri olmak üzere Seyir Tepesi ve Fethiye’nin çeşitli mekanlarında çekimler yaptıklarını ifade ederek, engelli bireylerin çektikleri fotoğrafları 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde Milas’ta sergileneceğini belirtti.
Engelli bireylere temel fotoğrafçılık eğitimi veren gazeteci Mutlu Hazer de: “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’mızın Engelli Destek programı çerçevesinde Milas M. Önol Karadeveci Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kalan 13 engelli bireyimizi ‘Gülümse Çekiyorum’ projesiyle fotoğraf eğitimine tabi tuttuk. Bu 90 saat süren bir projeydi. Projede diğer eğitmen arkadaşım Volkan Yıldız ile birlikte fotoğraf teknikleri, fotoğraf çekiminin diğer bütün özelliklerini 90 saat anlattık. Projemizin ilk ayağında Bodrum’da sergi açtık. İkinci sergimizi açmak içinde Fethiye’nin kültürel ve doğal güzelliklerini fotoğraflıyoruz. 3 Aralık’ta da Milas’ta sergimiz olacak” dedi.
Engelli bireylerin fotoğraf çekmede oldukça başarılı olduğunu ve fotoğraf çekmenin bireyler üzerindeki etkisine dikkati çeken Hazer şunları söyledi:
“Engelli bireylerimizde her birimiz gibi fotoğraf çekiyor. Bazıları birçoğumuzun göremediklerini görebiliyor. Bu anlamda çok iyi gören çocuklar da var. Özellikle zihinsel engelli bireyin hiçbir fotoğraf bilgisine sahip değilken belli bir eğitimden sonra bazı özellikler kazanması kayda değer. Birçoğu bazı olumsuz özelliklerini fotoğraf eğitimi sayesinde bıraktılar. Artık kendilerini daha iyi ve güvende hissediyorlar. Bu bakımdan fotoğraf çekmenin bireyin üstündeki önemi görülüyor” dedi.