Muğla’nın Fethiye ilçesindeki adliye binasında, engelli vatandaşların ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla düzenleme yapıldı.

Muğla ve ilçelerinde ilk olarak Fethiye Adliyesi’nde "Engelsiz Erişim" projesi kapsamında giriş kat ve merdivenlere iz klavuz sistemi, engelli asansörü, engelli otoparkı, merdivenlere tutunma korkulukları, sesli ikaz sistemi, braille alfabeli kat planı ve engelli lavaboları yapıldı.

Yapılan Engelsiz Erişim" projesi kapsamında Muğla Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu’nca denetlendi. Adliye binasında düzenlenen ve engellilerin de katıldığı törenle Muğla Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç tarafından Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Veli San’a "Erişilebilirlik Sertifikası" verildi. Törene katılan Muğla Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Fethiye Kaymakam Ekrem Çalık, Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Çalık, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İlkay Türkoğlu ve Stratejik Geliştirme Başkanlığı Tetkik Hakimi Seçkin Koçer katıldı.

Erişilebilirlik uygulaması engelli vatandaşların adliyedeki işlemlerini daha kolay ve hızlı bir şekilde yapmalarını sağlayacak hissedilebilir yürüme yüzeyi, kabartma yazılar, kabartmalı yönlendirme tablosu, sesli yönlendirme sistemi ve görme engelli vatandaşlar için Braille alfabesiyle kabartmalı olarak yazabilen yazıcı hizmete sunuldu. Ayrıca, engelliler için adliye girişinin yanı sıra giriş kattaki merdiven kenarlarına engelli asansörler yerleştirildi. Adliye binasında girişine de engelli tuvaleti yaptırıldı. Fethiye Adliyesinde yapılan düzenlemeler başta engelli vatandaşlar olmak üzere adliye koridorlarında işi olan herkes tarafından memnuniyetle karşılandı.

Muğla Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç: “Fethiye Adliyesinde engelli vatandaşlarımız için erişilebilirlik uygulaması başarıyla tamamlandı ve hizmete açıldı. Biz bu yapılan uygulamanın en uç noktalarına kadar hassasiyetle incelemesini yaptık ve memnuniyetle gördük ki erişilebilir açısından hiçbir ihmal edilmiş nokta ya da eksik kalan nokta yok. Umarım Fethiye Adliyesindeki bu uygulama diğer il ve ilçelere emsal olur. Bizim olmazsa olmazımız engellilerimize sahip çıkmamız gerekir. Hep onlarla beraber, onların engellerini kaldırmak için mücadele vermek gerekir” dedi.

Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Veli San; “Hayatımın en güzel hediyesini bir engelli vatandaşımızdan aldım. Dünyanın en güzel çiçeğini aldım. Bu benim için çok büyük bir mutluluktu. Ülkemizde yüzde 13’e yakın ciddi oranda engelli vatandaşı nüfusuna sahibiz. Engelli vatandaşlarımızın kamu binalarından ve özel binalardan yararlanması noktasında önlerindeki engelin kaldırılması, bence bir gelişmişlik, ileri toplumun olmazsa olmaz parçası. Fethiye Adliyesi olarak Muğla’da öncülük yaptık, strateji daire başkanlığımız bize bu konuda büyük destek verdi. Burada bir engelli vatandaşımızın yüzünün güldüğünü görmek benim için sonsuz bir mutluluk” diye konuştu.

Stratejik Geliştirme Başkanlığı Tetkik Hakimi Seçkin Koçer: “Engelli bireylerin toplumsal yaşamda karşılaştıkları sorunların çözümünde engellilerin olduğu kadar engellerinde farkında olmamız gerektiğini düşünmekteyim. Fethiye Adliyesinin girişinden duruşma salonlarına kadar engellerin farkında olarak bir şeylerin gerçekleştiğini görmekteyiz. Bu da bizim için gerçekten mutluluk verici. Özellikle yargı teşkilatının bu türden hizmetlerin yerine getirmesi için çok önemli çünkü biz bu tür hizmetlerde sadece engelli bireylerin yaşam standardını yükseltmiyoruz aynı zamanda Adalete olan iletişimin önündeki engeli de kaldırmış oluyoruz. Adalet Bakanlığı olarak adliyelerin bu türden değişime uğraması için 2015 yılında 900 bin TL ödenek gönderilmişti. Baktığınız zaman Türkiye çapında 2017’nin ilk 6 ayında yaklaşık 6 milyon TL adliyelerimize gönderildi. Bu da konuya verilen önemi göstermektedir” şeklinde konuştu.