Muğla Tabip Odası Bodrum Temsilciliği bir yıl önce görevi başında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Op. Dr. Kamil Furtun için bir basın açıklaması yaptı.
29 Mayıs 2015 tarihinde Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi’nde görevli Göğüs Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Kamil Furtun görev yaptığı hastanede uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.
Muğla Tabip Odası Bodrum Temsilciliği üyesi bir grup bugün öğle saatlerinde Bodrum Devlet Hastanesi bahçesinde Furtun’un ölümünün birinci yılında hem doktoru anmak hem de sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti protesto etmek amacıyla bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Bodrum Devlet Hastanesi’nde görev yapan sağlık çalışanları katıldı. Basın açıklamasını okuyan Muğla Tabip Odası Bodrum Temsilcisi Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Yasemin Demirci şunları söyledi: "Sağlıkta şiddet canımızı almaya devam ediyor. Nasıl bir sağlık hizmet düzenidir çözemedik. Resmi rakamlara göre her gün 31 hekim, sağlık çalışanı hastalarından ya da hasta yakınlarından, şifa dağıtmaya çalıştıkları kişilerden dayak yiyor, hakarete uğruyor, tehdit ediliyor. Hastaneler şifa merkezi değil şiddet ortamı olarak anılır oldu. Yine bu kentte, Kamil Furtun’un öldürülmesinden aylar sonra, 19 Kasım 2015’te bir diğer meslektaşımız Dr. Aynur Dağdemir görevi başında katledildi. Olanları bitenleri akılla, vicdanla, insanlıkla izah edebilmenin olanağı kalmamıştır. Bizler, bu ülkenin sağlık emekçileri, şiddetten uzak, nitelikli bir sağlık ortamı için, haklarımız için, yurttaşlarımıza daha iyi sağlık hizmeti vermek için mücadelemizi sürdüreceğiz." diye konuştu.
Sağlıkta şiddetin altında yatan nedenler uzunca bir süredir tartışılmakta olduğuna vurgu yapan Demirci açıklamasını şöyle sürdürdü: "Uygulanan sağlık politikaları, sağlık çalışanlarının değersizleştirilmesi ve hedef gösterilmesi şiddetin altında yatan önemli nedenler olarak tespit edilmektedir. Ancak Dr. Kamil Furtun’un öldürülmesinde can yakıcı başka durumlar da var. Defalarca belgeleriyle gündeme getirdiğimiz hastane iradesinin duruşma tutanaklarına geçmiş bir dizi ihmalleri sözkonusudur. Hatırlatalım; Dr. Kamil Furtun’u öldüren katil hastane idaresinin bilmediği bir kişi değildir. Hakkında çok sayıda savcılığa yansımış dosyası bulunan, yıllardır hastane içinde ve çevresinde dolaşıp rahatsızlık veren, sağlık çalışanlarında ve personelde huzursuzluk ve endişeye yol açtığı bilinen bir kişidir. Daha önce de hastanede sağlık çalışanlarına saldırmıştır. Hatta cinayetten bir gün önce bu kişinin sağlık çalışanları için risk oluşturduğu hastanenin iş sağlığı ve güvenliği kurul toplantı tutanağına yansımıştır. Bu kadar sorun çıkaran ve hastane personelinde bu kadar tedirginliğe sebep olan saldırılar gerçekleştiren bu şahıs nasıl olmuştur da hastaneye elini kolunu sallayarak belinde silahla girip çıkabilmiştir. Hastane idaresi neden hiçbir şikayette bulunmamış yasal görevlerini yerine getirmemiş, önlem almamıştır? Peki bu olayda açık ihmali olan bunca hastane idarecisine ne oldu dersiniz? Hiç birşey. Hepsi görevlerine devam ediyorlar, koltuklarında oturuyorlar" ifadelerini kullandı.