Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürlüğü’nden (DSİ) yapılan açıklamada, Datça ve Bozburun yarımadalarının su sorununun Hisaönü’ndeki Kazandere Deresi üzerine yapılacak olan barajla giderileceği bildirildi.
DSİ 21. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, geçtiğimiz günlerde yöre sakinleriyle toplantı yaparak fikir alışverişinde bulundu. Planlama çalışmaları devam eden Hisarönü Barajı’nın Kazandere Deresi üzerine yapılacağı, tamamlandığında Datça ve Bozburun yarımadalarındaki yerleşim birimlerine yılda 7.19 milyon metreküp su verileceği belirtildi.
Marmaris ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıktaki derede yaklaşık 5 ay önce DSİ tarafından ıslah çalışması yapılmış, sığla ağaçlarının kesildiği gerekçesiyle bazı kesimler tepki göstermişti. Değirmenyanı Mahallesi yakınlarında başlayan Kazendere’nin suyu yaklaşık 3 kilometre sonra Hisarönü Körfezi’ne dökülüyor. Kazandere, cip ve at safaricilerinin en çok tercih ettiği yerlerden biri. Kış aylarında zaman zaman taşan dere, Değirmenyanı mahallesindeki evlerin sular altında kalmasına sebep oluyor. Barajın 3 yıl içinde tamamlanmasının plandığı öğrenildi.
150 YILLIK SUSUZLUK SON BULACAK
Barajın yapımının tamamlanmasının ardından 150 yıldan bu yana susuz olan İlçeye 60 kilometre mesfadeki Taşlıca Mahalleside takşaık bir buçuk asır sonra suya kavuşmuş olacak.Taşlıca Mahallesi, bir asırdır su sıkıntısı yaşıyor. Mahalleliler yıllardır eşek yardımıyla gölet ve kuyulardan çektikleri suyla ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken, yaz mevsiminde ise azalan su nedeniyle 5 kilometre ilerideki Söğüt Mahallesi’nden, traktöre bağladıkları tankerle su taşıyor.
MÇD’DEN BARAJ TEPKİSİ
Marmaris Çevrecileri Derneği (MÇD) Başkanı Ahmet Kutengin yaptığı açıklamada, Bördübet’e baraj İnşaatı kararının yüzlerce çam ve sığla ağacının yok olacağı anlamına geldiğini savundu.
Kutengin sözlerini şöyle sürdürdü: "DSİ 21.Bölge Müdürlüğü’nce planlama çalışmaları devam eden Hisarönü Datça Barajı alternatif deopalam sahaları ile ilgili çevre yerleşim yerleri sakinleri ile toplantı düzenlenmiş olup,Muğla Marmaris İlçesi sınırları içerinde Kazanderesi üzerinde inşaa edilecek baraj ile Datça ve Bozburuna içme suyu kazandırılacağı söyleniyor. MÇD Olarak tabi ki faydalı projelere karşı değiliz, ancak bu proje ile İstanbul 3.Köprü Projesindeki gibi Kuzey Ormanları’nın yok olması örneği bura da da yüzlerce çam ve sığla ağacının yok olması anlamına gelmesinden endişe ediyoruz. Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü ile görüşmemizde konu hakkında bilgi sahibi olmadıklarını beyan ettiler. DSİ’nin Datça içme suyu ihtiyacı Hisarönü barajı ile çözülüyor ilanı ile Bölgede katliam yapılmasına karşıyız. umarız Proje çevreye zarar vermeyecek şekilde planlanmıştır. Takip edeceğiz".