İki yakın arkadaşın kaleme aldığı ve Milas’ın tarihine yeniden ışık tutacak olan ‘Uzunyuva’da Uyanış’ kitabı, meraklı okuyucuların beğenisine sunuldu. Milas’ın tarihine merak salan iki yakın arkadaş Ulaş Özkan ve Emrah Poyraz, ilçeyi yeniden keşfettirecek ve tarihine ışık tutacak bir kitap yazdı. Polisiye-gerilim türünde yazılan ‘Uzunyuva’da Uyanış’ kitabı, meraklı okuyucularının beğenisine sunuldu.
2010 yılında Uzunyuva’daki Karia Satrabı Kral Hekatomnos’a ait olan mezara gerçekleştirilen yüzyılın soygununun ardından ortaya çıkan arkeolojik buluş, tüm dünyanın dikkatini Milas’a çevirmişti. Yüzyılın soygunundan etkilenen Özkan ve Poyraz, konuyla ilgili olarak bir kitap yazmaya karar verdi. Bölgeye ait birçok efsaneyi toplayan genç yazarlar, Antik Yunan’a kadar dayanan bir hikye oluşturdu.
’Uzunyuva’da Uyanış’ Kitabının yazarlarından Ulaş Özkan, kitapla beraber Milaslıların yeniden ilçeyi keşfedeceklerine inandıklarını ifade ederek şunları söyledi, “Uzunyuva’da Uyanış, tür itibariyle polisiye- gerilim bir kitap. İki arkadaş kaleme aldığımız kitabın konusu; yüzyılın soygunu Uzunyuva Anıt Mezarı sonrası ortaya çıkan kurguladığımız seri cinayetler ile başlıyor. Karya’nın antik başkentindeki bu soygun ve sonrasında işlenen sıra dışı cinayetler, aynı zamanda Anadolu’nun kadim halklarından Karyalıların çok tanrılı inançlarına kadar ışık tutuyor. Milas’ın ve bölgenin tarihinin de işlendiği kitabı, benzeri türlerden ayıran en önemli özelliği ise; dinlerin ve inançların evrimini eleştirel ve sorgulayan bir dil ile yapıyor olması. İçinde bölgeye ait birçok efsanenin de yer aldığı hikâyeyi, Milaslılar eminim farklı bir heyecan ve tempoda okuyacaklar. Her gün önlerinden geçtikleri bu mirasa daha farklı bir gözle bakacaklar.”
Kitabın diğer yazarı Emrah Poyraz ise kitap hakkındaki şu düşüncelerini aktardı, “Kitaba yaklaşık iki sene önce başladık. Uzun zamandır, özellikle Uzunyuva soygunundan beri böyle bir kitap yazmak aklımızdaydı. Özellikle arkeolojiden beslenen polisiye gerilim kitaplarının büyük bir hayranı olduğum için bu kitabı yazmak da; müthiş bir tutku ve heyecan içinde gerçekleşti. Şu an Sosyal Yayınlardan çıkan kitabımız, çok yakında raflarda da yerini alacak. Umarım her okuyanın ayrı keyif alacağı bir kitap ortaya çıkarabilmişizdir.”