Milas’ta ulaşımda dönüşüm kapsamına giren bazı kooperatiflerde 65 yaş üstü kişilerden ‘poşetin var’, ‘çantan var’ gibi gerekçelerle ücret istendiği ortaya çıktı. Hatta bazı şoförlerin ışıklı tabelaları kapatarak yaşlı yolcuların binmesini engelledikleri anlaşıldı. Muğla Büyükşehir Belediyesi şikâyetlerle ilgili inceleme başlattı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 65 yaş üstü kişilerden taşıma ücreti alınmamasıyla ilgili düzenlemesinin bazı kooperatifler tarafından istismar edildiği ortaya çıktı. Güllük ağırlıklı olarak görülen şikayetlerde, bazı minibüs şoförlerinin 65 yaş ve üstü kişileri araca almamak için ışıklı tabelayı kapatmak da dahil olmak üzere ‘poşetin var’, ‘çantan var’ gibi gerekçelerle ücret istediği ortaya çıktı. Şikâyetler vatandaşlarca Muğla Büyükşehir Belediyesinin Ulaşım Dairesi Başkanlığına iletildi.
Bilindiği gibi Muğla’nın büyükşehir statüsüne alınmasıyla, Milas geneli ulaşım kanun öncelikli olmak üzere uygulanmaya başlamıştı. Yasal düzenlemelerin öngördüğü ve kooperatiflerce de kabul edilen düzenleme kapsamında 65 yaş üstü başta olmak üzere, bazı kimselerin taşımacılıktan ücretsiz yararlanması sağlandı. Ancak, politikanın uygulama aşamasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca her minibüse aylık 750 lira ödeme yapma fırsatı da tanınmış olmasına rağmen istenmeyen durumlar ortaya çıktı.
Minibüs şoförleri bazı yaşlıları ‘sadece ekmek almaya gitmek, ya da tavla oynamak için uzun mesafe yapmakla’ itham ederken, bazı şoförlerin de çeşitli bahanelerle yaşlı yolculardan 5 lira gibi ücretler tahsil ettiği ortaya çıktı. Şikâyetler, muhataplarınca Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesine iletildi.
Milasmedya’ya bilgi veren Ulaşım Daire Başkanlığının Milas ulaşımıyla ilgili sorumlu yetkilileri, şikâyetlerin kendilerine ulaştığını, bu konularda şoförlerin eğitime alındığını, yasanın öngördüğü biçimde 65 yaş üstü kişilerden hangi gerekçeyle olursa olsun ücret alınamayacağını kaydetti. Yetkili, ilgili kamera kayıtlarının incelenmesiyle, yaşlılardan ücret isteyen şoförlere başkanlıkça belirlenecek derece eksik ödeme yapılacağını söyledi. Yetkili, benzer durumlarla karşılaşılması halinde Muğla Büyükşehir Belediyesine konunun ihbar edilmesini istedi.