Tarihçi, Edebiyatçı ve Adnan Menderes Hükümetinde Dışişleri Bakanlığı yapan Mehmet Fuat Köprülü, vefatının 76. Yılında Muğla Kredi ve Yurtlar Kurumu Müdürlüğü tarafından Anma ve Anlama Etkinliği düzenlendi.
KYK konferans salonunda düzenlenen etkinliğe öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Adnan Çevik, modern tarihçiliğin öncüsü Mehmet Fuat Köprülü’nün yaşamından kesitler verdiği konferansı yaklaşık bir saat sürdü.
Çevik konferansında Köprülü’nün edebiyatçı, tarihçi ve siyasi kimliği olan bir isim olduğunu, siyasetçi kimliğinden daha ziyade tarih ve edebiyatçı kimliği ile tanındığını açıkladı. 1890 yılında İstanbul’da doğan Köprülü’nün döneminin iyi anlaşılması gerektiğini belirten Çevik, “Köprülü, Tanzimatla başlayıp, meşrutiyet ile devam eden modernleşme ve batılılaşma maceramızın içinden çıkan, o dönemi yansıtan bir isim olarak dikkat çekiyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş döneminin sosyal ortamı içerisinde yetişen bir isim Köprülü. Mehmet Fuat Köprülü hukuk okumak ister. Üçüncü sınıfa kadar okur, fakat dersi veren hocaların, idealindeki, düşüncesindeki hukuk eğitiminin kendisine vermekte yetersiz görünce okulu bırakır. Burada bin 500’e yakın yayını olan birisinden bahsediyoruz. Bugün Türkiye’deki son kuşak olarak bizlerin de yetiştiği Türk Tarih yazıcılığının kurucusudur. Türk tarihi içerisinde Türkiye tarihini nereye oturulması konusunda onlarca, yüzlerce makale ve kitap kaleme alan, sadece kaleme almakla kalmayan, onun uygulamasının da içinde olan bir isimdir Köprülü. Bu anlamda Mustafa Kemal Atatürk’ün de önem verdiği ve bu kurullara aldığı, Darülfünun kapandıktan sonra yeni kurulan İstanbul Üniversitesi’nin Edebiyat dekanlığı görevine getirilir. Bunun yanında yine yeni kurulan Dil Tarih Coğrafya Fakültesinin orta zamanda kürsüsünün başındadır” dedi.
Konferansın ardından Muğla Kredi ve Yurtlar Kurumu Müdürü Ömer İlman, Doç. Dr. Adnan Çevik’e verdiği konferans nedeniyle teşekkür etti ve plaket verdi.