Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Türk Dünyası Topluluğu tarafından düzenlenen ‘Türk Dünyası Hizmet Ödülleri’ ödül töreni Üniversite AKM salonunda yapıldı. Tarih, Mimarlık, Kültür, Müzik, Sivil Toplum ve Türk Dili Edebiyatı dallarında ödül verildi. Gecede Azeri sanatçı Azerin ve Muğla Mehter Topluluğu konser verdi.
Ödül komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ali Akar, 6 dalda ödül verdiklerini, bu dalların haricinde ödüle layık çalışmaların da yapıldığını belirtti. Akar, geçen bir-iki yıl içerisinde tarih, sanat, mimarlık, kültür, STK ve Türk Dili ve Edebiyatı alanında önemli çalışmaların ortaya çıktığını söyledi. Verilen ödüllerin mütevazi bir ödül olduğunun altını çizen Akar, “Ödülün değeri mütevaziliğinden kaynaklanıyor. Topluluktaki gençlerimiz bu dallardaki başarılı çalışmaları takip ettiler ve bu çalışmalar içinde 100’e yakın eser ortaya konuldu. Bu çalışmalar gençlerimiz tarafından sahiplenildi. Ödülün değeri gençlerimizin sahiplenmesinden kaynaklanıyor. Biz de ödül komisyonu olarak ödüle layık görülen isimleri tespit ettik” dedi.
Muğla SKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Akça tarihten gelen birlikteliğin Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından sinir uçları gibi soydaşlarımızla bir araya gelmeye başlanıldığını, bu konuda çalışmaların yapıldığını, bu ödül töreninin de bunun bir göstergesi olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından Türk Dünyası Tarih ödülüne Özbekistan’ın Semerkand, Buhara ve Hive gibi tarihi şehirlerine ve Güney Kazakistan’da Sır Derya boyundaki tarihi kalıntıların bulunduğu alanlarda yaptığı saha araştırmaları ile Mimar Sinan Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl’ın ödülünü MSKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Akça verdi. Mimarlık ödülünü Japonya Yamagata’da ‘Türk pavyonu’ projesi ile Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp’in ödülünü Ödül Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ali Akar, Kültür dalında ‘Tarihin sessiz dili damgalar’ eseriyle Doç. Dr. Mustafa Aksoy’un ödülünü Prof. Dr. Famil Şamiloğlu, müzik dalında Türk müziğine çok sayıda eser kazandıran TRT Avaz’da yaptığı ‘Bir Avaz’ programı ile Azerbaycanlı ses sanatçı Azer’in ödülünü Topluluk Koordinatörü Yrd. Dç. Dr. Gülsine Uzun verdi.
Sivil Toplum Kuruluşu dalında 1980 yılından buyana Türk dünyasında yaptığı çalışmalar ve Türk Dünyası Çocuk Şöleni ile Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Közhan Yazgan’ın ödülünü Doç. Dr. Murat Keçiş, Türk Dili ve Edebiyatı dalında ise Abdullah Yağmur Tunalı’nın ödülünü Prof. Dr. Mustafa Uğurlu verdi. MSKÜ Türk Dünyası Topluluğu özel ödülü ise topluluğun kuruluşundan bu yana maddi ve manevi destekleri nedeniyle kızının düğünü nedeniyle törene gelemeyen Dr. Tenzile Rüstemhan’ın ödülünü Yrd. Doç. Dr. Pınar Yürür Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Közhan Yazgan’a verdi. Gecede Türk Dünyası Topluluğu Başkanı Selim Öztürk’e katkıları nedeniyle Üniversite Genel Sekreteri Nagehan Şahin ödül verdi.
Ödül alan Azeri sanatçı Azerin ve Muğla Mehter Takımı topluluğu kısa konser verdi.