Muğla’nın Seydikemer İlçesi Arsa Mahallesinde Bağ bozumu hasat şenliği etkinliği gerçekleştirildi. Muğla Valisi Amir Çiçek’in de katıldığı etkinlikte en iyi ve en kaliteli üzüm ve elma üreticisi de seçildi.
Arsa Mahallesi’nde bulunan 11 Bin Dekarlık alanda tarım adına herhangi bir çalışma yapılmamasının üzücü olduğunu belirten Vali Çiçek, “Biz gerek devlet yetkilileri olarak gerek de yerel yönetimler olarak burada çalışmalarımızı hızlı bir şekilde başlatacağız ve bu verimli topraklarımızın tamamını tarıma kazandıracağız” dedi.
“VERİMLİ TOPRAKLARI TARIMA KAZANDIRACAĞIZ”
Valilik olarak 11 bin dekarlık araziyi de tarıma kazandıracaklarını ifade eden Vali Çiçek; “Biz gerek devlet yetkilileri olarak gerek de yerel yönetimler olarak burada çalışmalarımızı hızlı bir şekilde başlatacağız ve bu verimli topraklarımızın tamamını kazanacağız
Seydikemer İlçesinin üzüm ve elma yetiştiriciliğindeki en büyük mahallesi olan Arsa Mahallesinde bu yıl ilk defa Bağ Bozumu etkinliği gerçekleştirildi. Tarhana, bulgur ve pekmez yapımının da yapıldığı Bağ Bozumu etkinliğine Muğla Valisi Amir Çiçek, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun, Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz, Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Veli San, Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken, Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz, daire amirleri, sivil toplum kuruluşu başkanları ve vatandaşlar katıldı.
Bu yıl birincisi düzenlenen bağ bozumu töreninde açılış konuşmasını yapan Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş, Arsa Mahallesi’nde üretilen elma ve üzümüm kalitesinden asla şüphe duyulmayacağını anlattı.
ÇİFTÇİLERİN EN BÜYÜK SORUNU PAZARLAMA
Arsalı çiftçilerin en büyük sorununun pazarlama olduğunu anlatan Gümüş, “Pazarlama konusunda Arsa’ya gelen yolun genişletilmesi büyük tırların buraya gelerek hizmet vermesinde çok büyük destek olacaktır. Yolumuzun bozuk olması çiftçilerimizi zor durumda bırakıyor. Mahallelerimiz arasında İzzettin, Boğaziçin ve Dodurga mahallelerimizinde büyük bir su problemi bulunmakta. Hem içme suyu hem de sulama suyu sorunları hala günümüzde çok büyük ölçekte devam etmektedir” diye konuştu.
Seydikemer’in üretim potansiyelinin yanı sıra turizmle de ön plana çıktığını belirten Muğla İl Tarım Müdürü Nazif Ekici, Bağ bozumu hasat etkinliğinin Seydikemer’in tanıtımı için önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekti. Ekici: “Böyle etkinlikler de kültür mirasımız olan ve gelecek nesillere taşımak zorunluluğu olduğumuz bulgur kaynatma, pekmez yapımı, tarhana yapımı gibi geleneksel ürünleri tanıtma ve yaşatmaya sahibizdir. Bizim için önemli olan bu hizmetleri eğitim çalışmalarımızla da en iyi şekilde yapmaya çalışmamızdır. Beslenme alışkanlıklarımız bizim sağlıklı oluşumunu doğuran etkilen bir durumdur” dedi.
ÜRETİCİLERİN YANINDA OLACAĞIZ
Arsa Mahallesinde yetişen üzümün Türkiye’nin dört bir tarafına gittiğini ifade eden Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz: “Mahallemizde yetişen elma ve üzüm gibi ürünler kolay yetiştirilmiyor. Buranın üzümü Türkiye’nin her tarafına gidiyor. Önemli olan bunun iyi ürün ve kaliteli ürün olarak yetiştirip ihracata gitmesini sağlamaktır. Biz Seydikemer Belediyesi olarak her zaman üreticimizin yanında olmaya çalıştık ve olmaya da devam edeceğiz” dedi.
26 Bin Dekar tapulu araziye sahip Arsa Mahallesinde sadece 14 Bin Dekarlık bir bölümün sulak bir alana sahip ve işlendiğine dikkati çeken Vali Amir Çiçek, geride kalan 11 Bin Dekarlık alanda herhangi bir çalışma yapılmamasının üzücü olduğunu kaydetti.
“VERİMLİ TOPRAKLARI TARIMA KAZANDIRACAĞIZ”
Valilik olarak 11 bin dekarlık araziyi de tarıma kazandıracaklarını ifade eden Vali Çiçek; “Biz gerek devlet yetkilileri olarak gerek de yerel yönetimler olarak burada çalışmalarımızı hızlı bir şekilde başlatacağız ve bu verimli topraklarımızı tarıma kazandıracağız. 1400 nüfuslu bu köyümüz İlçe veya il merkezine uzak deyip hiç bir şey yapmamazlık yapmayacağız. Tam tersine mantığımızın bizi yönelttiği gibi bu gibi köy ve mahallelerimize kilometrelerle uzak olsak da hizmette çok yakın olacağız” diye konuştu.
Vali Çiçek: “Ülke olarak 15 Temmuz tarihinde çok sıkıntılı bir süreç yaşadık. Bu zaman da devletimizin silahı ve ekonomisi ile ülkemizi bölmeye ve parçalamaya çalışan vatan hainleri ayaklanmaya çalıştılar. Ama aziz milletimizin dik duruşu ve hür idaresi ile bu alçakça emellerine ulaşamadılar. Onların kötü emellerine bağlı kalmadılar ve bu saatten sonra da asla kalmayacaklarını gösterdiler. Biz bu millete ne yapsak azdır. Bu hasat baharımızın daha nice yıllar sürmesini temenni ederim” dedi
Konuşmaların ardından etkinlikte Arsa Mahallesinde yaşayan kadınları yapmış olduğu tarhana, bulgur ve pekmezi de inceleyen heyet daha sonra Arsa Mahallesinde en kaliteli üzüm ve elma yetiştiricisi çiftçiyi seçtiler.