Muğlalı Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler mezunu yazar Eylem Okumuş’un, “Ortadoğu ve IŞİD Gerçeği” ile “Doğamızdaki Şiddet” kitaplarının ardından yeni kitabı “Kürt Kapanı-Stratejik Hafıza Kaybı” Altaylı Kitap’tan piyasaya çıktı.
Özellikle Ortadoğu’daki gelişmelerle ilgili araştırma-İnceleme türü kitaplarla tanınan Eylem Okumuş devlet aklı ve hafızası konusunda geniş pencereler açtığı kitabında, “Suriye’nin PKK için taşıdığı önemi anlamak için Öcalan’ın PYD’ye ulaştırdığı talimatında, Suriye’de üçüncü güç olmaları, Kürt bölgelerini korumaları için 15 bin kişilik silahlı güç hazırlamaları istediğini belirtmek yeterlidir. Ne acıdır ki, özerk Rojava’yı yaratmakta olan bu gelişmelere Türkiye’nin katkısı hiç yabana atılamayacak kadar büyüktür. Terörle tehdit altına alınmış olan iç güvenliğine güneyden yeni bir unsur daha eklendi. Öcalan’ın kıvrak bir hareketi Türkiye’nin elini kolunu bağladı” ifadelerine yer veriyor.
“YPG’nin sahip olduğu silah ve mühimmatın kaynağı da sorgulanmalıdır” görüşünü savunan Okumuş yeni kitabında “Afganistan ve Irak tecrübesi bulunan Nusra savaşçıları kadar çarpışma yeteneklerinin bulunduğu merak edilmelidir. Yeni cephe açabilmeleri, açtıkları cephelerdeki çatışmaları sürdürmeleri için mutlak surette sahip olmaları gereken paranın, silahın, mühimmatın kaynağı araştırılmalıdır” diyor ve “Son gelişmeleri takiben Rusya’nın Türkmen Dağı’ndaki Salma kasabasına S-400 füzeleri ve Gımam ile 45 Tepe’ye dinleme istasyonları getirdiğine ilişkin Türk basınında çıkan haberler, kaygıyı körükleyecekti. Türkmen Dağı’nın düşmesi siyasi çözüm çabaları öncesinde Esad rejimi ve müttefiklerinin kendilerini daha güçlü hissederek masaya oturmalarına da yol açacak, bu da rejim ve Rusya’yı taviz verme konusunda temkinli olmaya iterken, Türkiye’nin Esad rejimi üzerinde baskı oluşturma çabalarını zayıflatacaktı” şeklinde gelişmeleri anlatıyor.
Okumuş’a göre, “Suriye Türkmenleri Suriye iç savaşından en fazla etkilenen kesimlerden biridir. Bunun temel nedenleri; coğrafi olarak dağınık halde yaşamaları, toplumsal, siyasal ve askeri örgütlenme açısından zayıf olmaları, örgütlü ve askeri olarak güçlü toplulukların arasında yaşamaları, nüfuslarının çok yoğun olmaması, Türkiye dışında dış destekten yoksun olmaları ve farklı ak¬törler için değişik açılardan önem taşıyan stratejik bölgelerde yaşıyor olmalarıdır. Türk jetleri Türk hava sahasının ihlal edildiği gerekçesi ile Bayır Bucak operasyonlarına hava desteği veren bir Rus jetini düşürmüştü. Esasen hava sahası ihlalleri Rusya’nın Suriye’deki savaşa doğrudan müdahil olmaya başladığı Ekim ayı başlarında gerçekleşmeye başlamıştı”.