MUSKİ’den yapılan açıklamada, “Geçtiğimiz Cuma günü Bodrum Yarımadasını besleyen DSİ içme suyu hattının geçtiği Torba kavşağı üzerinde bir patlama yaşanmış ve bir işyeri ile çok sayıda araç maddi hasar görmüştü. Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü olarak yaşanan patlama anının ilk dakikalarından itibaren olay yerinin güvenlik önlemlerinin alınması başta olmak üzere birçok konuda önlem alarak Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyemizle koordineli olarak olaya müdahale etmiştik.
Bu yaşanan olaydan öncesine gitmek ve hafızalarınızı tazelemek isteriz. MUSKİ Genel Müdürlüğü kurulmadan önce Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan ve Bodrum Yarımadasının içme suyu sorunun çözülmesi amacıyla yapılan hattın yapımı tamamlanarak 2011 yılında düzenlenen ‘Devir Teslim Protokolü’ ile Mülga Bodrum Belediyeler Birliğine devredilmişti. Aktif olarak kullanılmaya başladığı tarih olan 2011 yılının ardından MUSKİ Genel Müdürlüğünün kurulmasıyla birlikte DSİ’nin yaptığı yarımadanın içme suyu hattının kurumumuza geçmesi için 2014 yılında devir işlemleri başlamıştır”
“BU YAPILAN ALTERNATİF HAT DEĞİL REVİZYON PROJESİDİR”
Yapılan devir işlemleri öncesinde MUSKİ Genel Müdürlüğü Plan Proje Yatırım ve İnşaat Dairesi Başkanlığı tarafından 25 Temmuz 2014 yılında yapılan incelemeler sonucunda hazırlanan raporda, ‘Bodrum Yarımadası içmesuyu tamamlama inşaatı’ ihalesi adı altında yapıldığı belirtilen işin aslında alternatif hat olarak lanse edilen çelik hatların aslında bir revizyon projesi olduğu, ayrıca yapılan imalat aksaklığının sadece bir kısmının içermekte olup diğer aksaklıkların giderilmeden kesin kabul yapılamayacağı konusunda kurum şerhi koyulmuştur.
Yapılan bu devir işlemlerinin ardından tabiri caizse kiracısı olduğumuz bu içme suyu hattının bakım-onarımı Genel Müdürlüğümüze ait olduğu için mal sahibine hatalı gördüğümüz yerlerin uyarısında bulunduk. Bulunduğumuz uyarıların çok önemli olduğunu bu uyarılardan en önemlisi ise alternatif olarak yapılacak olan bu altyapının revizyon projesi olduğudur. Bu revizyon projesi dememizdeki maksat ise yanlış boru cinsi seçiminden dolayı meydana gelen imalat ve işletme problemleridir. Alternatif hat olarak lanse edilen Çelik Boru hattının aslında CTP (Cam Elyaf Takviyeli Polyester) borudan kaynaklı yanlış boru seçim ve kalite yanlışlıklarının giderilmesi olduğu düşünüyoruz.
“YAŞANAN OLAYDA GÜNAH KEÇİSİ MUSKİ OLAMAZ”
Bunların yanı sıra proje ve imalat üzerine yapmış olduğumuz tespitlerde bu yaşanan patlamaların en büyük belgesidir. Boruların kayalıklara denk gelen imalatlar, büyük çaplı ana şebeke hattının güzergâhının inşaatı için açılan servis yolunun 1. Derece deprem bölgesinden geçirilerek ufaklı büyüklü depremin meydana geldiği noktada boruların zarar görmesi ve DSİ tarafından HDPE hatlarından alınan boru numuneleri üzerinde yapılan testlerde boru ham maddesi bilişiminde bulunması gereken “KARBON SİYAHI” maddesinin gerektiği oranda bulunmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca Bodrum’un birçok noktasına çelik borular yenilenirken sadece bin 200 metrelik bu patlayan boru değiştirilmemesi ihale dışı bırakılması da göz ardı edilecek bir durum değildir.
Bu gözlemlenen bütün sorunlarda DSİ’ye sözlü olarak da bildirilmiştir. Bu kadar sorunun ardından Bodrum ilçemizin içme suyu sorunun çözüleceği söylemleri yapılırken yaşanan bir patlamada günah keçisi MUSKİ olamaz.
“BUGÜNE KADAR 1530 SAAT SU KESİNTİSİ YAŞANDI VE YAŞANMAYA DEVAM EDİYOR”
Kurumumuza devir edilen bu hattın şikâyetçisi değil, kamuoyunu yanlış yönlendirenlere karşı doğru bilgiyi aktarma amacındayız. Vatandaşımız nasıl bir alt yapının devredildiğini bilmezler evine suyun gelip gelmediğine bakarlar. Bu yüzden alt yapının MUSKİ Genel Müdürlüğüne geçtiği günden bu yana hatlarda 447 adet arıza meydana geldi. Bu arızların yaklaşık 1530 saatlik su kesintisine, 317 bin 648 metreküp suyun şebekeye verilememesine ve bunun sonucunda iş gücü kaybı yaşanmıştır. Toplamda 1530 saati bulan bu kesintilerin nedeninin DSİ hattındaki yukarıda belirttiğimiz konular nezdinde yaşandığını belirtmek isteriz.
“HAT BİNA ALTINDA KALIYOR YENİ HAT ÇEKİLECEK ”
Torba kavşağında meydana gelen DSİ ana şebeke hattındaki patlama nedeniyle yarımada da yaşanan su kesintilerini kısa sürede çözmek amacıyla çalışma başlattık 11 metre derinliğin sonunda patlağın olduğu hatta ulaştık. Ancak hat bölgede bulunan bir iş yerinin altından geçmesi nedeniyle hattın farklı bir noktaya alınması söz konusu. DSİ ile yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda DSİ hattında 1 aydan önce yapamayacağını belirtmesi üzerine DSİ adına yeni boru talebi için ilgili yaklaşık 10 firmayla temasa geçmemize rağmen hiçbir fabrikada hazır olarak bu borulardan bulunmadığını ve borunun yeniden yapılması için sipariş verildi. Borunun bize ulaşmasıyla birlikte yeni yapılacak çalışma ile binaya zarar vermemek için hattı farklı bir noktadan geçirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bayramdan önce Yarımadanın suyunu vermek için ekiplerimiz 24 saat boyunca çalışmalarını sürdürüyor” denildi