Muğla’nın Bodrum ilçesinde 4’ncü Disiplinler arası Turizm Araştırmaları Konferansı bilimsel etkinlikleri gerçekleştirildi.
Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Metin Kozak ile Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nazmi Kozak’ın eş başkanlıklarını yaptığı kongrelere katılanlar arasında Dünya Turizm Örgütü eski başkanlarından Prof. Dr. Eduardo Fayos Sola da yer aldı. Prof. Dr. Fayos Sola, Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Gazetecilerin Bodrum ve Türkiye turizminin gelişim süreci ile ilgili sorularını yanıtlayan Sola, Bodrum’a daha önce de sıklıkla geldiğini ve ilçenin son yıllar içinde olağanüstü derecede büyüdüğünü gördüğünü söyledi. Sola, "1982 yılından bu yana çok kez geldim Bodrum’a. İlk yaptığım ziyaret yelkenleydi, şimdi uçakla geldim. Bodrum’da çok ciddi değişimler olduğunu gördüm." diye konuştu. Türkiye’nin turizmde Avrupa’nın pek çok ülkesiyle rekabet ettiğini kaydeden sola, " Türkiye, çok rekabetçi bir ülke turizm konusunda. İtalya ve Fransa’nın yanında pek çok açıdan çok güçlü bir ülke. Coğrafik ve palitik konumundan dolayı birçok sorunlarla karşılaştığını söyleyebilirim. Ancak avantajı da var. Dünyanın merkezi Türkiye. Avrupa ile Asya arasında bir köprü olduğu için kültürel ve doğal bir çok turizm ürününe sahip. Karşılaştırma anlamında Türkiye çok fazla üstünlüklere sahip. Rekabetçi dünyada üstünlüğe sahip. Dünya değişiyor. Ekonomi ve sosyal yaşam değişiyor. Bilgi, başarı demektir. Bilginin yönetimi başarıyı getirir." dedi.
Gazetecilerin terör olaylarının turizme etkisi ile ilgili bir sorusunu da yanıtlayan Sola, "Bu sadece Türkiye için değil tüm dünya için geçerli bir sorun. Dolayısıyla Suriyeli mültecilerin Türkiye üzerinden gelip geçmesi elbette sıkıntı yaratır ama bu sadece Türkiye’nin sorunu değil. İstikrarsızlık sadece Türkiye’yi değil dünyayı da etkiler. Turizmin gelişmesi istikrara bağlıdır. Turizm iş alanı yaratır, Turizm olumsuz etkilenmesine rağmen aynı zamanda bu yönüyle de bir çözüm yaratır." ifadelerini kullandı.
Öte yandan konferansta ayrıca Wisconsin Üniversitesi’nden Jafar Jafari, Hong Kong Polytechnic Üniversitesi’nden Kaye Chon, Surrey Üniversitesi’nden John Tribe ve Kopenhag İşletme Okulu’ndan Ana Maria Munor da birer sunum gerçekleştirdiler. Konferansın ardından katılımcılara Kozak kardeşler tarafından birer plaket takdim edildi.