Uzman Psikolog,Pedagog ve Aile Terapisti Bahar Erden ,yaptığı açıklamada aşırı sıcakların fiziksel etkilerinin dışında psiklojik etkileri konusunda uyarılarda bulunarak dikkat edilmesi gereken hususlara değindi.
Son yılların en sıcak yaz mevsiminin yaşandığı şu günlerde uzman Psikolog Bahar Erden’den sıcakların psikolojimiz üzerinde etkileri konusunda ciddi uyarılar geldi. Bahar Erden, yaptığı açıklamada: "Sıcakların, şu aralar sıklıkla yeniden gündeme gelen fizyolojik etkilerinin yanında bir de psikolojik etkileri var. Aşırı sıcaklar ve yüksek nem, özellikle öfke ve kaygıya yatkın kişilerde, tahammülsüzlük, isteksizlik, uykusuzluk, yorgunluk, öfke, sinirlilik hali gibi tepkileri de artırabiliyor. Çünkü artan vücut ısısı sinir sistemini ve hormonal dengeyi de etkilediğinden bu durum davranışlara da yansıyor. Bu olumsuz tepkilerin önüne geçmek için farkındalık oldukça önemli. Örneğin ,bu sıcak havalarda gösterilmemesi gereken tepkiler verebilirim ve aynı şekilde benzer tepkilerle karşılaşabilirim. Ancak ne olursa olsun sakin kalmalıyım. Çünkü sıcak havalar zaten hepimizin toleritesini düşürüyor şeklinde bir bilinçle hem kendi öfkemizi kontrol edebilmek hem de öfke kontrolü güçlüğü yaşan insanlardan korunmak gerekiyor. Bizi ve duygularımızı bilinçaltımıza yerleştirdiğimiz düşünceler yönlendirir. Davranışlarımızla da açığa çıkan zaten bu düşünce ve duygulardır. Yani kendimizi sıcağa karşı hazırladığımızda kendimizden veya başkalarından kaynaklanabilecek olumsuz davranışların da önüne geçebiliriz" dedi.
AŞIRI SICAKLAR LA BAŞ ETMEK İÇİN YAPILABİLECEK EN BASİT ŞEYLER
Bahar Erden Aşırı sıcaklarla baş etmek için yapılabilecek en basit şeyleri şöyle sıraladı: "Ani tepkiler ve kararlar yerine, birkaç dakika nefes alıp verdikten ve birkaç dakika düşündükten sonra durumlara karşı tepki vermek,Aşırı sıcak ve nemli ortamlarda uzun süre bulunmamak, Bol bol ılık duş almak, Kıyafetlerde hafif, ince ve açık renkleri tercih etmek,Açık havada başımızı güneşten koruyucu önlemler almak,Sıcakların etkisini en çok hissettireceği 10.00 ile 16.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamak, Ağır bedensel aktivitelerden ve spordan kaçınmak,Alkol ve kafein alımını sınırlamak, bol sıvı tüketmek ve bunun için susamayı beklememek Hafif beslenmek"