Ermeni terör örgütü Asala’nın katlettiği 38 şehit Türk Diplomat anısına Fethiye Belediyesi’nin tarafından yaptırılan Saygı Anıtı’na, içlerinde eski Kültür Bakanı İstemihan Talay ve ‘Ermeni sorunuyla’ ilgili yazdığı kitaplarla bilinen eski milletvekili Uluç Gürkan’ın da bulunduğu, emekli büyükelçiler, valiler ve aileleri ziyaret gerçekleştirdi.
Saygı Anıtı önünde eski bakan, emekli büyükelçi ve valileri karşılayan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, anıtın yapılması süreci hakkında ziyaretçilere bilgiler aktardı. Saygı Anıtı önünde Asala terör örgütü tarafından haince katledilen arkadaşlarının isimlerini ve fotoğraflarını gören Büyükelçiler ve aileleri duygu dolu anlar yaşadı. Ziyaret başlangıcında şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Katılımcılar bir ilçe belediyesinin böyle bir anıtı düşünmesinin hatta yaparak açmasının büyük bir başarı olduğunu kaydettiler. Türkiye’nin birçok ilinde dahi böyle bir anıt olmadığına dikkat çeken büyükelçiler, Başkan Saatcı’ya şehitleri unutmadığından dolayı ayrıca teşekkür ettiler.
Katılımcılara seslenen Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, “Göstermiş olduğunuz ahde vefa duygusu karşısında saygıyla eğiliyorum. Bu topraklara zafer vaat edilmeyen topraklar deniliyor. Maalesef arkamızda isimleri yazılan, birçoğu sizin arkadaşlarınız olan şahadet şerbetini içmiş, dışişleri mensuplarımız olduğu gibi daha dün de 8 tane şehidimizi bugün toprağa vereceğiz. 1071’den itibaren bu topraklar bizden hep kan istiyor. Anadolu’da ülke olmanın, devlet olmanın bedeli bu! Gönül arzu ediyor ki, hakkın, hukukun, adaletin hüküm sürdüğü bir ülkede yaşayalım ve bunu dünyaya yayalım. Bir ilçe belediyesi olarak biz bu saygı anıtını yaptık ve açılışında şehitlerimizin hayatta olan aile yakınları ve büyükelçilerimiz ile birlikte yaptık. Ben sizin göstermiş olduğunuz vefa duygusuna sadece saygı duyuyorum. İnsanlarda, şirketlerde, ülkelerde vefa duygusu kaybolmazsa zaten ayakta kalıyorsunuz. Ama vefa İstanbul’da bir semt adı olarak kalırsa hiçbir şey yapamıyorsunuz. Hepinizi saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.
Eski Kültür Bakanı İstemihan Talay ise, Şehit edilen arkadaşları için yapılan Saygı anıtına gerçekleştirdikleri ziyaretten bahsederek, “Biz bu ziyareti gerçekleştirmekten büyük onur duyuyoruz. Buraya ziyaret gerçekleştirmek büyük bir vefa duygusunun örneğidir. Burada kutlanması gereken bu anıtı yapan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’dır. Tüm dünyanın göreceği şekilde bunu gerçekleştirmiş olması büyük bir vefadır. Fethiyelilere ve Başkan Behçet Saatcı’ya teşekkür ediyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Saygı anıtı önünde duygulu anlar yaşandı. Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı tüm misafirlerle tek tek ilgilenirken, tebrikleri de kabul etti.