Su Güvenliği toplantısına katılan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanı Hüseyin İlter, içme ve kullanma suyunun yanında denizlerde ve plajlarda da sürekli olarak su numunesi aldıklarını açıkladı.
Bin 200’ün üzerinde plajı ile Dünyada en fazla Mavi Bayrağa sahip ülke olan Türkiye’nin plajlarının A kalite sınıfında yer aldığını açıklayan İlter, “Türkiye plajlar açısından şanslı bir ülke. Mavi Bayrak açısından Dünya’da ikinci sıradayız. Deniz suyu kalitemiz A kalite sınıfında yer alıyor. Yüzme amaçlı kullandığımız plajlarımızın kalite takiplerini Türkiye Halk Sağlığı Kurumu sağlığı ekiplerimiz yapıyor. Türkiye genelindeki Bin 200’ün üzerindeki plajımızı yüzme sezonu boyunca 15 günlük aralıklarla özellikle mikrobiyolojik ve fiziksel açıdan takiplerini sürdürüyoruz. Analiz sonuçlarımızı ilgili yerel yönetimler ile paylaşıyoruz. Eğer olumsuzluk varsa yerel yönetimlerimiz ile paylaşıyoruz ve önlem alınmasına yönelik çalışmaların başlatılmasını sağlıyoruz” dedi.
SU ANALİZLERİ VATANDAŞLARA AÇIK
Son yıllarda şeffaf yönetim sergileyerek deniz suyu, içme ve kullanma suyu analizlerini yetkililere ve vatandaşlara açtıklarını açıklayan İlter, “Birkaç yıldır analizlerimizi vatandaşlarımızın bilgisine sunuyoruz. yuzme.saglik gov.tr adresimiz var. Vatandaşlarımız bu adrese girerek gitmek istedikleri plajlara ilişkin mevcut durumunu, mavi bayrak durumunu, analiz sonuçlarını ve yüzme alanının genel durumu nedir tüm bunlara ulaşabiliyorlar. Bu uygulama turizm açısından da faydalı bir uygulama olarak görüyoruz. Türkçenin yanı sıra yabancı dillerde de uygulamamız olduğu için yurt dışından gelen turistlerimizin de bu uygulamayı takip ettiklerini biliyoruz. Muğla Mavi Bayrak açısından en yüksek illerimiz arasında yer alıyor. Burada Çevre Sağlık ekiplerimizin çok yoğun bir çalışması var” dedi.