Şeker İş Sendikası Muş Şube Başkanı Fikret Sancar, pancar alım kampanyasının 19 Eylül tarihinde başlayacağını söyledi.
Muş Şeker Fabrikası pancar alım kampanyasının ülke ve Muş ekonomisine hayırlı olması temennisinde bulunan Şeker İş Sendikası Muş Şube Başkanı Fikret Sancar, “Fabrikanın ülke ve il ekonomisine katkısı düşünüldüğünde az ilgi gördüğü, vatandaş tarafından hak ettiği oranda sahiplenilmediği görülmektedir. Özelleştirme kapsamındaki fabrika, il potansiyeline bakıldığında ovanın durumu, barajların yapılacak olması gibi pozitif faktörlerden bu fabrikanın daha da büyütülmesi, eleman ihtiyacının karşılanması, fabrikanın modernize edilmesi kaçınılmazdır. Büyük kalifiye eleman sıkıntısı ile başlayacak pancar işleme kampanyasında hedef her şeye rağmen geçmiş yıllardaki başarının altına düşmemek olacaktır” dedi.
Fabrikanın bu yıl 3 il, 5 ilçe ve 72 köyde 4 bin 37 adet çiftçi ile 78 bin dekar alanda pancar ektirdiğini ifade eden Sancar, “Bu ekilen alanda fireli olarak yaklaşık 355 bin ton pancar tesellüm edilecektir. Bu kampanya döneminde fabrikada işlenecek pancar 280 bin ton civarında olacaktır. Geçen yıla göre 52 bin ton daha fazla pancar işleyecektir. Bu işlenecek 280 bin ton pancar karşılığında da 39 bin 60 ton kristal beyaz şeker, 11 bin ton melas ve 81 bin ton yaş küspe üretimi hedeflenmektedir. 1982 yılından beri üretim yapan fabrikamız, 34 yıldır öncelikle Muş ilimize, ülkemize, gerek ekonomik, gerek sosyal yönden büyük katkılar sağlamıştır. Bu katkılarını da uzun yıllar boyunca da sürdürülecektir” ifadelerini kullandı.
Bu sene çiftçiye şimdiye kadar 5.292 milyon TL ayni, 11.055 milyon TL nakdi olmak üzere toplam 16.347 milyon TL avans ödenmesi yapıldığını vurgulayan Sancar, “Fabrikanın bu sene bölgemize sağlayacağı katma değeri 100 milyon TL civarında olması beklenmektedir. 2015-2016 kampanya döneminde günlük ortalama 4 bin 164 ton pancar işleyerek yüzde 110 kapasiteye ulaşılmıştır. Ayrıca pancara göre yüzde 3,32 yakıt tüketimi sağlanmıştır. Bu kampanya döneminde de hedef işlenen pancardan en yüksek randımanlı, en kaliteli şekeri üretmek olacaktır” şeklinde konuştu.