Muş Valiliği, 90 gün uygulanacak Olağanüstü Hal uygulaması boyunca vatandaşların yanlarında kimlik bulundurmaları ve güvenlik güçlerine yardımcı olmalarını istedi.
Muş Valiliği, Bakanlar Kurulu tarafından alınan ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren OHAL uygulamasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. 15 Temmuz 2016 günü Türk Silahlı Kuvvetleri içinde yapılanmış FETÖ/PYD terör örgütü tarafından darbe girişiminde bulunulduğunun belirtildiği açıklamada, "Başta kahraman askerlerimiz, polislerimiz ve halkımızın müdahalesi ile darbe girişimi başarısız kılınmıştır" denildi. Darbe girişiminin ardından OHAL uygulaması kararı alındığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini, temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketleri sebebiyle, Anayasamızın 120. maddesi ile 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’nun 3. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendine göre ülke genelinde 21.07.2016 Perşembe günü saat 01:00’den itibaren 90 gün süreyle Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilmesi Bakanlar Kurulunca 20.07.2016 tarihinde kararlaştırılmış ve bu karar Resmi Gazetenin 21 Temmuz 2016 gün ve 29777 sayısında yayımlanmıştır" denildi.
Uygulama süresi boyunca vatandaşların yanlarında kimlik bulundurması ve güvenlik güçlerine yardımcı olunması konusunda uyarıların yer aldığı açıklamada: "Bu karara istinaden, ilimizde kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanması vatandaşlarımızın huzur ortamında yaşamlarını sürdürmeleri için Valiliğimizce gerekli tedbirler alınmaktadır. Amacımız vatandaşlarımızın insan haklarından, temel hak ve özgürlüklerden azami seviyede faydalanmasını sağlamaktır. Bu amaca matuf olmak üzere; vatandaşlarımızın kimliklerini yanlarında taşımalarını, güvenlik birimlerimizce uygulama noktalarında durdurulduklarında yardımcı olmalarını, sabırlı ve anlayışlı davranmalarını beklemekteyiz" ifadelerine yer verildi.