Muş’ta binlerce çiftçinin geçim kaynağı olan tütün için kırım sezonu başlatılırken, Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun da tütün kırımına katıldı.
Mayıs ayında binlerce çiftçinin ekimini yaptığı ve geçim kaynağı olan tütünün ilk kırımları başladı. Beşikteki bebekleri ile birlikte tarlada ailece tütün kırımı yapan çiftçiler, emeklerinin karşılığını almayı ümitle bekliyorlar.
Merkeze bağlı Harman köyünde çiftçileri tarlada ziyaret ederek birlikte tütün kırımı yapan Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, çiftçilere bol kazançlı bir yıl geçirmeleri temennisinde bulundu. Türkiye’nin en kaliteli tütünün Muş’un Harman köyünde yetiştiğini belirten Solgun, 135 ülkede tütün üretiminin yapıldığını ve Türkiye’nin ilk üçte yer aldığını söyledi. Bu yıl 53 bin ton tütünden 383 milyon ABD dolarını ülkeye kazandırdıklarını ifade eden Solgun, “Türkiye’nin en kaliteli tütünü üretilen il ve köyündeyiz. Dünyada tek başına içilen bir tütün köyümüz, Muş Harman köyü. Ülkemizde halen 70 bin üretici ailemiz yaklaşık 85 bin ton tütün üretmektedir, geçimini insanlarımız tütün ile sağlamaktadır. Yıllar yılı alıştığımız bir ürün tütün, insanlarımızın, çiftçilerimizin geçim kaynağımız olan ürünlerimizin içerisindeyiz. Tütünümüz dünyanın en kaliteli tütünü, malumunuz 135 tane ülkede tütün üretimi yapılıyor ama içlerinde ilk 2’inci ve 3’üncü sırada yer aldığımız Türkiye’nin tütünlerinin tarlasındayız, birinci el kırımlarındayız. Üreticimize hayırlı olsun demeye geldik. Bu yıl bizim ihracat ettiğimiz yaklaşık 53 bin ton tütünden 383 milyon ABD dolarını ülkemize kazandırmışız. Bizim amacımız, temennimiz ithalatın önüne geçmektir. Ülkemizde yeni bir başlangıç diyebiliriz. Tütün üreticisi direnişe geçmiş, tütün üreticisi daha fazla kazanması için bizlerde uğraşımızı veriyoruz” dedi.
10 kişilik ailesinin tek geçim kaynağının sadece tütün olduğunu kaydeden tarla sahibi Cafer Demir de, “Bizim geçim kaynağımız tütündür. Tütünden başka bir şey yok. Tütün eskiden daha iyiydi şimdi su sıkıntısından fazla ekemiyoruz. Biz on nüfusuz ve geçim kaynağımız sadece budur” ifadelerini kullandı.
Küçüklüğünden beri tütünle uğraşıp ailesinin geçimine katkı sunan Elfesya Demir ise, “Biz tütünle uğraşıyoruz, geçimimiz tütündür. Biz küçüklükten beri tütünle büyüdük. Şimdi de çocuklarımız için tütünle uğraşıyoruz, geçimimiz hepsi tütündür” diye konuştu.
Yaz tatili nedeniyle ailesine yardım edip okul harçlığını çıkardığını vurgulayan Habibe Demir (14) ise, “Biz okula gidiyoruz. Yazın da anneme babama yardım ediyoruz. Bizde okul harçlığımızı burada çıkarıyoruz. Tütünle uğraşıyoruz, zorda olsa tütün ekiyoruz” şeklinde konuştu.