Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, rektörlük seçimlerinin kaldırılmasının rektörlerce de memnuniyetle karşılandığını söyledi.
MŞÜ Sosyal Programlar Meslek Yüksek Okulunda (MYO) basın toplantısı düzenleyen Rektör Polat, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Üniversitelerde yapılan rektörlük seçimlerinde çok ciddi kamplaşma ve istismar olduğunu belirten Polat, “Rektörlük seçimleriyle ilgili bu konuya benim kadar sevinen başka bir rektör olduğunu sanmıyorum. Zannedersem rektörlerin birçoğu da bu duruma sevinmiştir. Ama diyelim ki süresi sona gelen ya da ikinci dönem bir daha aday olmak isteyenler belki bu dediğim kapsama alınmayabilir, ama gerçekten aşağı yukarı Türkiye’deki bütün rektörler böyle bir uygulamanın olmasını zaten istiyorlardı sanırım. Yani hepimiz istiyorduk. Dolayısıyla vakada aslında böyleydi. Yani neticede nihai kararı veren kimdir? Sayın Cumhurbaşkanıdır. Aslında iş olacağına vardı. Olması gerekende buydu, çünkü üniversitelerde seçimler oluyordu. Biz burada bunu çok yaşamadık, ama bir takım bazı üniversitelerde var ki seçimden sonra çok ciddi kamplaşmalar oluyordu, çok ciddi istismarlar oluyordu. Yani diyelim ki bir rektör ikinci dönem seçilmek istese, bir takım insanlara bu sefer kavgacı oluyordu. Hani oy alacak, oyunu yükseltecek diye. Bunların hepsinin önüne geçildi. Bundan sonra herkes işini yapacak. Minnet duyulacak birisi varsa o da Sayın Cumhurbaşkanımız olacak. Bir insanın arkasında Sayın Cumhurbaşkanı olursa ondan daha güçlü bir adam bu ülkede olabilir mi? En güçlü makamdan ona yetki verilecek, denecek ki ‘yeter ki yapman gerekeni yap’ bu açıdan kendi rektörlüğüm döneminde böyle bir uygulamanın gelmesi beni çok sevindirdi. Akademik açılışta Sayın Cumhurbaşkanımız böyle bir uygulama yapılacağını söylediğinde, oradaki rektörlerin alkış sesleri salonu yıktı. Demek ki herkes bunu bekliyordu ki ne kadar rektörler bu konudan rahatsız o da anlaşıldı yani” dedi.
“FETÖ’den 8 kişi açığa alındı”
FETÖ operasyonlarının bütün üniversitelerde devam ettiğini ifade eden Rektör Polat, kendilerinin de 3 farklı soruşturma süreci olduğunu belirtti. FETÖ kapsamında bazı soruşturmaların sonlandığını ifade eden Polat, “Bir kısmı devam ediyor, bir kısmı ise YÖK’te. Akademik personelle ilgili kararları malum Yüksek Öğretim Kurumu veriyor, ama tespitlerimizi yapıyoruz. Bazen şöyle oluyor bir tespit yapılıyor, ama şahısla ilgili vicdani kanaatiniz öyle değil. Biz bunları da bildiriyoruz. Diyoruz ki tespitimiz şunlar ama vicdani kanaatimiz böyle değil, dolayısıyla kararı YÖK veriyor. Diyelim ki bu tür bir şey varsa itiraz olması halinde biz bunları da değerlendiriyoruz. Tabi ki bizde de FETÖ’den açığa alınanlar oldu, terör örgütlerini destekleyenlerden de açığa alınanlar oldu. Bu açığa alınanların tamamı FETÖ’yle alakalı değil. Süreç belki FETÖ’yle alakalı bir süreç ama bunlar içerisinde farklı sebeplerle alınanlar da var. Dolayısıyla bu süreç böyle devam ediyor. Daha önceden 3 kişi vardı, bu sonda 5 kişi daha oldu ve toplamdan 8 kişi alındı. Süreç halen devam ediyor. Bu konuda Muş Alparslan Üniversitesi daha önceden hassasiyet gösteren bir üniversiteydi. Ben şunu söyleyeyim Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın bu konudaki tavrını hepimiz biliyoruz. Yani insanlara bir takım ithamlarda, iddialarda bulunmak ama gelip ne şahitlik yapmak ya da bir belge sunmamak hoş bir şey değil. Dolayısıyla bu tür tavırlarla biz insanları mağdur etmelerinin önlerine geçeceğiz ve bu tür tavırların FETÖ terör örgütüne yarayacağını düşünüyorum. İnsanlara çamur at izi kalsın ya da ortalığı karıştır falan bunun da başkalarının işine yarayacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.