Muş’ta, bir grup askerin darbe girişiminde bulunmasını engellemeye çalışan şehitler için ‘milli irade çadırı’ kuruldu.
Belediye Meydanı’nda kurulan milli irade taziye çadırında taziyeleri kabul ederek Kur’an-ı Kerim okuyan Vali Seddar Yavuz, darbe girişiminin tarihe bir kara leke olarak geçtiğini ve yüzyıllarca unutulmayacağını söyledi. Peygamber ocağına sızmış hainlerin olduğunu ve hainlerin bu girişimde bulunduğunu ifade eden Vali Yavuz, “Bizi en fazla üzen şey bu oldu; biz Peygamber ocağı olarak bildiğimiz bir kuruluşun içerisine sızmış hainler, bu milletin kendilerine verdikleri imkanları, bu millete karşı yönlendirip acımasızca onları katletmesi oldu. İşte bizi en çok yaralayan hususta bu oldu. Yoksa biz bu devleti, bu vatanı hep şüheda kanıyla sulayarak kurduk ve bu vatana bütün canlarımız da feda olsun. O yönüyle bir kurgumuz yok. Ama hep Peygamber ocağı kabul ettiğimiz ve bütün imkanlarını esirgemediğimiz Türk Silahlı Kuvvetlerimize sızmış bu hainler milletimize saldırmaktan, onları katletmekten geri durmadılar. Demek ki, bizi üzen kısmı bu ama bir o kadar sevindiren kısmı da Peygamber ocağındaki silahlı kuvvetlerimizin şerefli mensuplarının buna dimdik direnmesi, emniyet teşkilatımızın kahramanca mücadele etmesi ve en önemlisi de halkımızın siyasi görüşü düşüncesi ne olursa olsun sokağa dökülmüş olmasıdır. İşte bu anlayış gerçekten takdire değerdir” dedi.
“Ordumuz bizim göz bebeğimiz” diye sözlerine devam eden Vali Yavuz, “Bugün yapacağımız şey budur; olayın biliyorsunuz başlangıcından itibaren yani bu darbe teşebbüsünden itibaren hep sizlerle beraber olduk. Her zaman şunları hatırlattık; Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde bir hain grubun yapmış olduğu faaliyeti, ihaneti ve katliamı asla silahlı kuvvetlerimize mal etmeyelim diye bütün konuşmalarımda bunu özellikle söyledim. Çünkü ordumuz bizim göz bebeğimiz ve ordumuzu göz bebeğimiz gibi, gözümüz gibi korumalıyız. Ancak buna bu ihaneti getirenleri de cezalandıracağız” ifadelerini kullandı.
Darbe teşebbüsü olduğundan itibaren gerekli tedbiri aldıklarını tekrarlayan Vali Yavuz, “Eğer herhangi bir hareket olsaydı da buna asla izin vermeyecek ve gerekeni yapacaktık. Bununla ilgili bütün tertibatımızı da aldık. Çünkü biz hukuksuzluğa, kanun dışında asla müsaade etmeyiz. Bunun bedeli eğer bizim canımızsa, kellemizse bu akşam bunları vermeye hazırız açıkçası. Biz özellikle kamu görevlilerini doğru seçmeliyiz. Kamu görevlilerini ocu, boci yapmamalıyız, kamu görevlileri devletin memuru olmalıdır. Biz ancak milletten yetkisini almış, hükümetten ve devletten talimat almalıyız. Bundan çıkaracağımız ders budur. Yoksa bu sahtekar Pensilvanya hocasından talimat alırsanız, bu milleti bu hale getirirsiniz. Demek ki sıfatı ne olursa olsun kişilerin söylediklerine değil yaptıklarına dikkat etmemiz gerekiyor. O yüzden herkes çok iyi hatip, çok iyi konuşan olabilir ama önemli olan yaptıklarıdır” şeklinde konuştu.
Belediye Meydanı’nda kurulan taziye çadırında Vali Seddar Yavuz’un yanı sıra AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, İl Başkanı Namık Ergün ve çok sayıda vatandaş hazır bulundu.