Muş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, su ürünleri av yasağının 15 Mayıs’ta başlayıp, 15 Ağustos tarihinde sona ereceği uyarısında bulundu.
Muş Valili İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü aracılığıyla yazılı bir açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, il sınırları içerisinde yer alan Alparslan I Baraj Gölü, Haçlı Gölü, Hamurpet Gölü, Kazan Gölü, Arıncık Regülatörü, Hasköy Sulama Barajı ve bunlarla bağlantılı tüm akarsularda 2016 yılı su ürünleri avlanma yasağının 15 Mayıs 2016 tarihinde başlayıp, 15 Ağustos 2016 tarihine devam edeceği uyarısında bulundu. Açıklamada, “Bu dönemde amatör olarak da avcılık yapmak yasaktır. İlimiz sınırları içerisinde tüm göl, gölet ve akarsularda ticari olarak su ürünleri avcılığı yapmak yasaktır. Halk dilinde tırıvırı (paraşüt) olarak adlandırılan av aracını satmak, bulundurmak ve av aracı olarak kullanmak kesinlikle yasaktır. İl müdürlüğümüz ve tüm ilçe müdürlüklerimiz avlanma yasağı döneminde su ürünleri koruma ve kontrol denetimlerine devam edecek ve kanun dışı uygulamalarda bulunanlar hakkında yasal işlem yapacaklardır. Cezalar idari para cezası olarak uygulanacak olup, en düşük ceza 327 TL, en yüksek ceza ise 2 240 TL’dir. Suçların tekrarı halinde cezalar iki katı olarak uygulanacaktır” denildi.
Dönem içerisinde koruma ve kontrol faaliyetlerinin daha etkin ve yaygın olarak yapılabilmesinin ancak duyarlı vatandaşlarla işbirliği ile mümkün olacağının belirtildiği açıklamada, “Bu işbirliğini sağlamak için vatandaşlarımız su ürünleri av yasağı boyunca 212 37 90 212 20 46 nolu telefonlarımıza ihbarda bulunabilirler. Bu hatlarımıza şikayet ve ihbarda bulunanların kimlikleri gizli tutulacaktır. İlimizin sosyal ve ekonomik yönden gelişmesinde büyük bir payı olan su ürünlerinin korunması ve geliştirilmesi yönünde alınan bu tedbirlerin etkili olabilmesi için, yasak sezonda avcılık, balık nakli ve satışı yapan şahısları gören vatandaşlarımızın; kendilerine en yakın belediye zabıta görevlilerine, emniyet, jandarma, il ve ilçe müdürlüklerimize bildirmeleri hususunda gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir” denildi.